SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLIČNI REZULTATI
 
Turističke kompanije: Arenaturist s najvećim rastom EBITDA u 2013.
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 19.02.2014. - 11:16:11
ANALIZA - Turistički sektor je i ove godine zabilježio odličnu ljetnu sezonu koja se reflektirala i na rezultate turističkih kompanija.
Sve promatrane kompanije (Valamar Adria Holding, Maistra, Arenaturist i HUP Zagreb) ostvarile su rast prihoda od prodaje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine u rasponu od 6% do preko 10%.

Izdvojene kompanije poboljšale su i zarade, pri čemu je  Arenaturist podigao svoju EBITDA za 21%, a Maistra za 19%. HUP Zagreb je EBITDA poboljšao za 6%, dok je Valamar Adria Holding ostao na istoj razini kao i godinu ranije. Osim toga, sve promatrane kompanije zabilježile su rast neto dobiti po dvoznamenkastim stopama u rasponu od 10% do 184% Snažan skok neto dobiti Valamar Adria Holdinga nastao je najvećim dijelom zbog znatno višeg neto financijskog prihoda od prodaje dionica iz portfelja kompanije te nedostatka troškova usklađivanja vrijednosti imovine koji su utjecali na rezultate u 2012.

Prema operativnoj učinkovitosti mjerenoj omjerom poslovnih rashoda i prihoda od prodaje, promatrane se kompanije nalaze u rasponu od 0,84 do 0,97, pri čemu su sve osim Valamar Adria Holdinga zabilježile poboljšanje tog omjera u 2013. u odnosu na 2012.  

www.icapital.hr