SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LUKE
 
Turci žele jače povezivanje s Lukom Koper
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.02.2019. - 09:02:16
ANKARA - Ministrica infrastrukture Alenka Bratušek sastala se u Ankari s turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Dönmezom i ministrom prometa i infrastrukture Mehmetom Cahitom Turhanom. 

Potonji je predložio Bratušek potpisivanje sporazuma kojim bi se pojačala suradnja između turskih luka i Luke Koper, priopćilo je ministarstvo.

Ministar Dönmez je predstavio energetsku sliku Turske u budućnosti i naglasio namjeru zemlje da se preseli u čišće i ekološki prihvatljivije energetske proizvode. Također je istaknuo interes Turske za trgovinu sa Slovenijom, budući da je Turska danas u potpunosti ovisna o uvozu energije.

Bratušek je predstavila planove Slovenije u području opskrbe energijom. Rekla je da je u pripremi energetski koncept s kojim ćemo odrediti dugoročnu energetsku budućnost Slovenije. "Imamo vrlo ambiciozne ciljeve u uvođenju obnovljivih izvora energije i postizanju učinkovite uporabe energije", kazala je. Ministrica je također razgovarala o trasi južnog plinskog koridora - uspostavi veze između EU-a i nalazišta plina u Azerbajdžanu i Turkmenistanu. Zbog svog strateškog položaja, Turska je jedna od najvažnijih područja bogatih naftom i plinom, most prema Europi.

Ministrica je rekla turskom kolegi da je slovenska opskrba plinom vrlo dobra, jer se opskrbljujemo iz šest različitih izvora, ali kao članica EU podržavamo sve projekte koji će povećati raznolikost energetskih izvora u Europi.

Turski ministar prometa Turhan, na sastanku s ministrom Bratušek, prvi je izrazio zadovoljstvo što Slovenija podržava Tursku u pridruživanju EU. On je ocijenio da su odnosi dviju zemalja dobri. Predložio je potpisivanje sporazuma o produbljivanju suradnje između turskih luka i luke Koper. Također je obavijestio Tursku da je Turska kandidat za glavnog tajnika Međunarodne pomorske organizacije pri Ujedinjenim narodima.