GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Oštar pad indeksa nakon lošeg podatka o inflaciji

Wall Street: Oštar pad indeksa nakon lošeg podatka o inflaciji
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 22:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi oštro pali u srijedu nakon što su podaci o inflaciji u ožujku bili lošiji od očekivanog, vjerojatno poguravši smanjenje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi koje su ulagači očekivali.

Raspoloženje ulagača dodatno je oslabilo nakon objave zapisnika sa sastanka Feda u ožujku, što je odražavalo zabrinutost dužnosnika da se inflacija ne kreće dovoljno brzo prema Fedovom cilju od 2%.

Dow Jones Industrial Average pao je za 422,16 bodova ili 1,09 posto. S&P 500 skliznuo je 0,95%, a Nasdaq Composite 0,84%.

S izuzetkom energetike, svi sektori u širokom tržišnom indeksu bili su negativni. Nekretnine su pale za 4,1%, što je dovelo do gubitaka sektora za taj dan. Indeks S&P 500 bio je u zastoju u travnju u iščekivanju ovog izvješća o inflaciji nakon snažnog početka godine u kojoj je referentna vrijednost porasla za više od 10%, što je najbolji rast u prvom tromjesečju u pet godina.

CPI je u ožujku porastao 0,4% na mjesečnoj razini i 3,5% na godišnjoj razini, naspram procjena za 0,3% mjesečnog povećanja i 3,4% u odnosu na 12 mjeseci ranije, prema ekonomistima koje je anketirao Dow Jones. Temeljni CPI, koji isključuje promjenjive cijene hrane i energije, ubrzao je 0,4% u odnosu na prethodni mjesec dok je porastao 3,8% u odnosu na godinu prije, u usporedbi s procjenama od 0,3% odnosno 3,7%. CPI je u travnju porastao godišnjom stopom od 3,2% za sve stavke.

Fedovi podaci o terminskom trgovanju fondovima sada sugeriraju samo 17% vjerojatnosti da će Fed sniziti stope na svom sastanku u lipnju, prema CME FedWatch Toolu. Trgovci se sada klade da će se prvo smanjenje stope vjerojatno dogoditi na sastanku središnje banke u rujnu.

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica, referentna vrijednost za hipotekarne i druge zajmove, ponovno je skočio iznad 4,5% nakon izvješća o inflaciji. Prinos na 2-godišnje državne obveznice skočio je na gotovo 5%.

Dionice banaka i industrijskih dionica pale su - pri čemu je JPMorgan Chase pao za 0,9%, a Honeywell izgubio 1,4% - zbog zabrinutosti da će više stope početi gušiti gospodarstvo. Nekoć usijane tehnološke dionice Microsofta i Applea također su se povukle za 0,7%, odnosno 1,1%. Referentna vrijednost male kapitalizacije Russell 2000 pala je 2,5%.

Tagovi: Wall Street, NYSE, jpmorgan, honeywell, microsoft, apple, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
POHVALE
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
MALI LOŠINJ - Svjetski poznati lifestyle magazin luksuzne platforme za shopping Porter uvrstio je otok Lošinj u top 9 najljepših destinacija za savršeno ljetno putovanje, dok su luksuzni Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta zavrijedili titulu idealnog odmorišta na samome otoku.
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
OPASNO
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
LONDON - Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE