GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi oštro pali nakon Powellovih poruka

Wall Street: Indeksi oštro pali nakon Powellovih poruka
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 22:50
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki indeksi oštro su pali u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da središnja banka vjerojatno neće biti spremna sniziti stope u ožujku.

Dow Jones Industrial Average pao je za 317,01 bod ili 0,82% i zatvorio se na 38.150,30. S&P 500 pao je 1,61% na 4845,65. Nasdaq Composite izgubio je 2,23% da bi završio sesiju na 15.164,01.

Sesija u srijedu bila je izrazito loša za glavne prosjeke. Bio je to najgori učinak za Dow od prosinca. Za S&P 500 to je bio najlošiji dan od rujna, a za Nasdaq od listopada.

"Mislim da nije vjerojatno da će odbor do sastanka u ožujku postići razinu povjerenja da utvrdi da je ožujak vrijeme za to", rekao je Powell novinarima u srijedu. Glavni prosjeci dosegli su svoje najniže vrijednosti nedugo nakon komentara.

Trgovci su pozorno pratili objavu Feda tražeći naznake kada će središnja banka početi snižavati stope. Powell je naizgled bacio vodu na tržišna očekivanja smanjenja u ožujku, ističući da su potrebni daljnji ohrabrujući podaci o inflaciji.

Ipak, središnja banka učinila je nešto što su trgovci željeli, a to je uklanjanje dijela izjave koji je signalizirao da središnja banka još uvijek ima pristranost prema pooštravanju. Fed je uklonio frazu koja se odnosila na "dodatno učvršćivanje politike".

"Vjerujemo da će naša referentna stopa vjerojatno biti na vrhuncu za ovaj ciklus pooštravanja i da će, ako se gospodarstvo bude razvijalo općenito prema očekivanjima, vjerojatno biti prikladno početi povlačiti politiku ograničenja, u nekom trenutku ove godine", dodao je Powell.

Prinosi na trezorske obveznice su se klackali, pri čemu se referentni prinos na 10-godišnje obveznice zadnji put trgovao oko 3,9%.

Alphabet je pao za više od 7% što je njegov najgori dan od 25. listopada jer su razočaravajući prihodi od oglasa zasjenili zaradu i prodaju bolju od očekivane. Dionice u sličnim tehnološkim tvrtkama Microsoft
i AMD skliznuli su gotovo 3% svaki zbog nižih smjernica od očekivanih nakon objave kvartalnih rezultata.

Dionice Boeinga porasle su više od 5% nakon tromjesečnih rezultata koji su nadmašili procjene analitičara na vrhu i dnu. Tvrtku muče nedavni problemi vezani uz njezin 737 Max 9, što je natjeralo Boeing da se usredotoči na sigurnost, rekao je izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Alpjabet, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
REKORDI
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average zatvorio je petak iznad ključne razine od 40.000 nakon što je dostigao tu referentnu vrijednost u prethodnoj sesiji.
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je mješovitu izvedbu na Zagrebačkoj burzi.
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
POGONSKO GORIVO
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
NEW YORK - Bitcoin bilježi "nagli porast" u količinama među svojim novim institucionalnim investicijskim proizvodima - gotovo 1000 tvrtki iz Sjedinjenih Država kupilo je bitcoin fondove kojima se trguje na burzi (ETF).
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
PRIZNANJA
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
DUBROVNIK - Američki magazin Global Traveler organizirao je u Philadelphiji 12. godišnju dodjelu nagrada Leisure Lifestyle Awards, a čitatelji ovog popularnog magazina, već drugu godinu za redom, izglasali su Dubrovnik kao najbolje odredište za grupna putovanja - Best Leisure Destination for Groups.
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
OTKRIĆA
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
WASHINGTON - Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Warren Buffett, najavio je investiciju koju od prošle godine drži u tajnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE