GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones uzletio na najvišu razinu ove godine

Wall Street: Dow Jones uzletio na najvišu razinu ove godine
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2023 / 22:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average ojačao je u četvrtak na novu najvišu razinu u godini, budući da su novi podaci o inflaciji i snažna zarada Salesforcea ograničili najbolji mjesec ove referentne vrijednosti od listopada 2022.

Dow je skilio za 520 bodova, ili 1,47%, na 35.950,89, nadmašivši svoju prethodnu najvišu vrijednost u godini u kolovozu. S&P 500 dodao je 0,4% na 4.567,80 i Nasdaq Composite bio je oko 0,2% niži na 14.226,22 jer su ulagači ostvarili dio dobiti u dionicama Big Tech-a koje su dovele do povratka u studenom.

Dow zaključuje studeni s porastom od 8,9%, prekidajući svoj tromjesečni gubitnički niz. S&P 500 porastao je 8,9% u studenom, dok je Nasdaq napredovao 10,7%. Oba indeksa imala su najbolju mjesečnu izvedbu od srpnja 2022. S&P 500 i Nasdaq Composite trgovali su se oko 1% dalje od svojih najviših vrijednosti u 2023.

"Mnogo toga što smo vidjeli u studenom samo je spoznaja da je gospodarstvo još uvijek dobro, da su potrošači otporni i da je Fed na čekanju, više nego išta drugo", rekao je Chris Zaccarelli, glavni direktor za investicije u Independent Advisoru Savez. "Pod pretpostavkom da ti uvjeti ostanu od sada do kraja godine - što je naš najvjerojatniji scenarij - mislimo da će tržište nastaviti rasti."

“Za 2022. proveli smo toliko vremena razmišljajući o tome što bi moglo poći po zlu, a stvarno nismo potrošili nimalo vremena razmišljajući o tome što bi moglo poći kako treba. 2023. je priča o tome da mnoge stvari idu kako treba,” dodao je Zaccarelli.

Vodeća u porastu Dow-a u četvrtak je kompanija za softver u oblaku Salesforce, koja je skočila 9,4% zahvaljujući zaradi i prihodima koji su bili bolji od očekivanih za treće fiskalno tromjesečje. Salesforceovo poslovanje s podacima u oblaku, čiji su prihodi porasli za 22% u odnosu na prethodnu godinu, i njegov proizvod umjetne inteligencije Einstein GPT stajali su iza pozitivnog izvješća. Zdravstvene tvrtke UnitedHealth Group, Johnson & Johnson, Merck i Amgen također su zaslužni ua skok indeksa.

Podaci objavljeni rano u četvrtak pokazali su da je indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju — omiljeno mjerilo inflacije Federalnih rezervi — porastao za 3,5% na godišnjoj razini, što je usporavanje u odnosu na godišnji porast od 3,7% u prethodnom mjesecu.

Ovi su brojevi posljednji u nizu pozitivnih podataka o inflaciji zabilježenih u studenom koji je c

Tagovi: Wall Street, NYSE, sALESFORCE, Merck, amgen, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
REKORDI
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average zatvorio je petak iznad ključne razine od 40.000 nakon što je dostigao tu referentnu vrijednost u prethodnoj sesiji.
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je mješovitu izvedbu na Zagrebačkoj burzi.
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
POGONSKO GORIVO
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
NEW YORK - Bitcoin bilježi "nagli porast" u količinama među svojim novim institucionalnim investicijskim proizvodima - gotovo 1000 tvrtki iz Sjedinjenih Država kupilo je bitcoin fondove kojima se trguje na burzi (ETF).
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
PRIZNANJA
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
DUBROVNIK - Američki magazin Global Traveler organizirao je u Philadelphiji 12. godišnju dodjelu nagrada Leisure Lifestyle Awards, a čitatelji ovog popularnog magazina, već drugu godinu za redom, izglasali su Dubrovnik kao najbolje odredište za grupna putovanja - Best Leisure Destination for Groups.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE