GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost zlata ponovno raste

Vrijednost zlata ponovno raste
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2021 / 09:04
Autor: SEEbiz
LONDON - Federalne rezerve (Fed) su u srijedu, 15. prosinca, odlučile ubrzati ukidanje financijskih injekcija američkom gospodarstvu.

Očekuje se da će Fed prestati kupovati obveznice u ožujku 2022., okončavajući mjesečni poticajni program vrijedan 120 milijardi dolara. Odluka je imala pozitivan učinak na vrijednost zlata, ali i na većinu drugih financijskih tržišta.

Zlato je ojačalo nakon pada američkog dolara u četvrtak, 16. prosinca, a nakon što je Fed početkom sljedeće godine odlučio potpuno prekinuti pandemijske kupnje obveznica, prenosi CNBC. Cijena zlata jučer je porasla za više od pola postotka i navečer se kretala oko 1799 dolara za uncu zlata. Američki termini za zlato skočili su 1,3 posto na 1788 dolara.

Fed je u srijedu otvorio put za tri povećanja kamatnih stopa do kraja 2022., budući da se američko gospodarstvo približava punoj zaposlenosti, a središnje banke bore se s rastućom inflacijom. To je oslabilo dolar, koji je pao za oko 0,2 postotna boda u odnosu na njegove suparnike, čime je zlato postalo jeftinije za vlasnike drugih valuta, navodi CNBC.

"Glavni faktor danas su rezultati američkog dolara," rekao je Ricardo Evangelista, viši analitičar u ActivTrades. Kako je sastanak američkih Federalnih rezervi završio, pravi je utjecaj omikronske verzije koronavirusa na gospodarsku aktivnost za zlato pod velikim znakom pitanja, dodao je Evangelista.

Zlato je u srijedu u početku palo s najavom Fed-a o povećanju kamatnih stopa, jer smanjenje financijskih poticaja i više kamatne stope povećavaju cijenu držanja zlata. Međutim, nakon pada vrijednosti dolara ponovno je malo ojačao. Vrijednost zlata je također porasla zbog nižih prinosa na 10-godišnje državne obveznice SAD-a.

Srebro je također poraslo za 0,6 posto na 22,19 dolara za uncu. Platina je porasla za 1,4 posto i porasla na 931 dolar, dok je paladij skočio 5,2 posto na 1.679 dolara po unci.

Tagovi: zlato, cijene zlata, srebro, plemeniti metali, paladij
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik prepun turista već u svibnju, paprene cijene očito im ne smetaju
TURIZAM
Dubrovnik prepun turista već u svibnju, paprene cijene očito im ne smetaju
DUBROVNIK - U službenoj statistici zračne luke se vidi da je u prva četiri mjeseca promet bolji za golemih pedeset tisuća putnika.
Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom
ANKETE
Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom
BLED - Javna ustanova Turizem Bled provela je anketu među građanima Bleda o zadovoljstvu turizmom, koja će pomoći u formuliranju buduće strategije razvoja turizma.
NLB dobitnik tjedna na Ljubljanskoj borzi
TJEDNI PREGLED LJSE
NLB dobitnik tjedna na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP završio je na 1463 boda, što znači tjedni rast od 1,5 posto.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
LONDON - Na svjetkim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, što se zahvaljuje očekivanjima ulagača da će europska i britanska središnja banka smanjiti kamate već prije ljeta, a američki Fed najesen.
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, ponajviše prema jenu, premda japanske vlasti prijete novim intervencijama ako se nastavi slabljenje jena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE