GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije usvojila uredbe o povećavaju subvencije poljoprivrednicima

Vlada Srbije usvojila uredbe o povećavaju subvencije poljoprivrednicima
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko.

Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na kondenzovano (evaporisano) mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, biće povećane i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823.

Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

Ove mere sadržane su u predlozima izmena i dopuna Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za 2023. godinu, Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godini i Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

Na sednici Vlade usvojena je i izmenjena Odluke određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, jer je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene.

Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta, navodi se u saopštenju.

Tagovi: Vlada Srbije,, Ana Brnabić, prelevmani na mleko
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
PESIMIZAM
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
NEW YORK - Američki su indeksi pali u četvrtak, jer su dionice Salesforcea pale zbog manjka kvartalnih prihoda i blagih smjernica, a trgovci iščekuju objavu ključnih podataka o inflaciji u SAD-u.
Cijene narančina soka lete u nebo, proizvođači razmatraju alternative
UZLET
Cijene narančina soka lete u nebo, proizvođači razmatraju alternative
NEW YORK - Cijene soka od naranče popele su se na najvišu razinu u povijesti zbog stalnih ograničenja opskrbe, gurajući industriju u krizu i prisiljavajući neke proizvođače da razmotre alternativno voće.
EU onemogućava uvoz žita iz Rusije i Bjelorusije
POTEZI
EU onemogućava uvoz žita iz Rusije i Bjelorusije
BRUXELLES - Vijeće EU-a u četvrtak usvojilo uredbu koja ima za cilj uvođenje previsokih carina koje bi u praksi zaustavile uvoz u EU žitarica, uljarica i proizvoda od njih iz Rusije i Bjelorusije.
Može li Europa bez kineskih sirovina?
RESURSI
Može li Europa bez kineskih sirovina?
ZAGREB - U EU je na snagu stupio propis o ključnim sirovinama kojim se želi smanjiti ovisnost od uvoza. No je li eksploatacija u Europi isplativa? I može li se bez tehnologije - opet iz Kine?
Lansiranje ethereum ETF fondova moguće već u lipnju
ETF-ovi
Lansiranje ethereum ETF fondova moguće već u lipnju
NEW YORK - Spot Ether fondovi kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) Sjedinjenih Država imaju "legitimnu mogućnost" pokretanja do kraja lipnja, prema analitičarima, nakon što je BlackRock ažurirao ključnu dokumentaciju potrebnu za pokretanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE