GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera

U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
KRUZERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 07:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U prvoj polovini godine na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su DZS-a.

Usporedbe radi, lani je zbog jakih pandemijskih ograničenja putovanja za kruzere bilo svega 15, s oko osam tisuća putnika.

Putnici koji su u prvoj polovini 2022. došli tim brodovima, njih 189 tisuća, ukupno su u Hrvatskoj boravili 466 dana, što je za 423 dana više nego u istom razdoblju 2021.

Inače, prošle godine sva polugodišnja kružna putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, 15, ostvarena su samo u lanjskom lipnju, dok je ove godine samo u lipnju tih putovanja bilo 105, sa ukupno oko 92 tisuće putnika koji su tako došli u Hrvatsku.

Unatoč velikim porastima i povratku kruzera na Jadran, u prvom dijelu 2022. još nisu dostignuti rezultati iz rekordne, predpandemijske godine 2019., jer je tada u odnosu na isto vrijeme 2022. bilo oko 12 posto više kružnih putovanja stranih brodova, a putnika na njima za oko 54 posto više.

U ovogodišnjih prvih šest mjeseci strani kruzeri su u Jadran doplovljavali pod zastavama ukupno 13 zemalja, među kojima je i dalje tradicionalno najviše putovanja tih brodova bilo pod zastavom Bahama - 66 putovanja ili 27,5 posto od svih.

Slijede brodovi pod zastavom Malte, koji su ostvarili 45 kružnih putovanja po hrvatskom Jadranu, te iz Paname 26, i iz Italije 25 putovanja.

Najviše kružnih putovanja stranih brodova u prvoj polovini 2022. ili 46 posto od ukupnog broja, kao i ranijih godina, bilo je na akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije, zatim 31 posto u Splitsko-dalmatinskoj, dok je preostalih 23,4 posto od ukupnih putovanja ostvareno u Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te Šibensko-kninskoj.

S te strane, Dubrovnik je iznova bio najposjećenija luka stranih kruzera, a slijede ga Split, Zadar, Hvar i Korčula, Šibenik te Rovinj.

Tagovi: kruzeri, kružna putivanja, Dubrovnik, Split, Rijeka, Rovinj, Zadar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u petak, završivši osmu uzastopnu pobjedničku sesiju i zabilježivši svoj najbolji tjedan u 2024. godini.
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
KRIPTO SCENA
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
NEW YORK - Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 tisuća eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
POHVALE
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
MALI LOŠINJ - Svjetski poznati lifestyle magazin luksuzne platforme za shopping Porter uvrstio je otok Lošinj u top 9 najljepših destinacija za savršeno ljetno putovanje, dok su luksuzni Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta zavrijedili titulu idealnog odmorišta na samome otoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE