GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U komercijalnom smještaju više turista nego lani, Rovinj na vrhu

U komercijalnom smještaju više turista nego lani, Rovinj na vrhu
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 16:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U komercijalnom smještaju u prvih devet mjeseci boravilo je 17,7 milijuna turista ili 9,1 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, dok je ostvarenih 87,5 milijuna noćenja porast od 2,2 posto, čemu su pridonijeli i veći porasti dolazaka i domaćih i stranih turista samo u rujnu, pokazuju podaci DZS-a.

Samo u rujnu 2023., u komercijalnom smještaju bilo je 15,3 posto više turista nego u istom mjesecu 2022. ili njih 2,4 milijuna, a sa 11,5 milijuna noćenja u plusu je za 4 posto.

I u rujnu i u devet mjeseci u tom su smještaju većina bili stranci, kojih je u devet mjeseci došlo 15,6 milijuna ili 9,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvarili su 80,4 milijuna noćenja ili 2 posto više.

Stranih turista komercijalni je smještaj u rujnu odabralo 2,1 milijun ili 15,5 posto više, čime su i najviše pridonijeli ukupnom porastu turističkih dolazaka u rujnu, a njihovih 11 milijuna noćenja za 3,7 posto je više nego u lanjskom rujnu.

Domaći turisti su pak i u rujnu i u devet mjeseci u komercijalnim objektima ostvarili također značajne poraste u odnosu na prošlu godinu - ukupno ih je u tim objektima u devet mjeseci boravilo 2,1 milijun ili 7 posto više, ostvarivši 7 milijuna noćenja ili 4 posto više.

Od toga, samo ih je u rujnu u te objekte došlo 234,5 tisuća, ostvarivši 649,6 tisuća noćenja, što su porasti od 14 i 8,1 posto u odnosu na njihove rezultate iz lanjskog rujna 2022.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, trećinu svih stranih noćenja u rujnu 2023. ostvarili su njemački turisti, ali je tih noćenja bilo 9,1 posto manje nego u rujnu 2022., čemu iz DZS-a dodaju da je to (već) četvrti mjesec za redom u 2023. u kojemu je noćenja Nijemaca manje nego u istim mjesecima 2022.

Prema broju noćenja slijede ih turisti iz Austrije, Poljske, Slovenije, Češke, UK i Italije, koji su svi, osim Poljaka, ostvari više noćenja nego u rujnu 2022.

Među komercijalnim objektima, u skupina odmarališta i sličnim objektima za kraći odmor, u kojemu je i najviše kreveta, turisti su u rujnu, kao i u kolovozu, ostvarili najviše noćenja, 44,6 posto od ukupnih ili 5,2 milijuna, što je i 2,4 posto više nego u lanjskom rujnu.

U hotelima je ostvareno 3,4 milijuna noćenja ili oko 30 posto od ukupnog broja u rujnu u komercijalnim objektima, čme su u u plusu od 6,1 posto u odnosu na lani, dok su kampovi sa 3 milijuna noćenja u rujnu u plusu od 4,2 posto.

Gledano po odredištima, u rujnu je je najviše turističkih noćenja bilo u Rovinju, i to najviše stranih turista (96 posto njihovih naspram 4 posto domaćih noćenja), za to su najviše birali kampove.

Drugi u rujnu po noćenjima je bio Dubrovnik, treći Poreč i zatim Umag, i u svim tim gradovima bilo je više noćenja nego u prošlogodišnjem rujnu.

Ukupno se, po podacima DZS-a, turistima u Hrvatskoj u rujnu nudilo 374 tisuće komercijalnih soba, apartmana i mjesta za kampiranje s 974 tisuće stalnih kreveta, što je odnosu na rujan 2022. po oko 2 posto više soba, apartmana i kamp mjesta te kreveta.

Za prosječnu popunjenost svih kreveta kažu da je u rujnu 2023. iznosila 39,6 posto, što je malo više u odnosu na 39 posto u rujnu 2022.

Tagovi: rOVINJ, TURIZAM, dUBROVNIK, Istra, noćenja
PROČITAJ I OVO
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
TJEDNI FOREX
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
MEME DIONICE
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
NEW YORK - Početkom tjedna velika pozornost bila je usmjerena na “meme” dionice poput onih GameStopa i AMC Entertainmenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE