GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj još nema restriktivnih mjera za uvoz hrane iz Italije

U Hrvatskoj još nema restriktivnih mjera za uvoz hrane iz Italije
UVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 13:23
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Iako je ltalija jedan od najvećih trgovačkih partnera Hrvatske iz koje uvozimo velike količine hrane, iz nadležnih ministarstava proteklih dana nije stiglo nikakvo upozorenje ili naputak o posebnim postupcima oko uvoza iz Italije, piše u srijedu Jutarnji list.

Potvrdili su to jučer gotovo svi predstavnici udruga proizvođača voća, povrća. mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i uvoznici hrane, navodi dnevnik.

Branko Bobetić, direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, kaže kako su neke države u svijetu uvele restriktivne mjere za uvoz hrane iz zemalja u kojima je potvrđen koronavirus.

Zasad nema nagovještaja i prerano je reći hoće li biti potrebne mjere za uvoz iz Italije. U mesnom sektoru uvozimo značajne količine mesa peradi, pršuta i kobasičarskih proizvoda poput hrenovki, a uz razne vrste sireva, iz Italije sve više uvozimo mozzarellu koju u Hrvatskoj nitko ne proizvodi kaže Bobetić.

I većina svježeg povrća koje se ovih dana može kupiti na tržnicama i u trgovačkim centrima svježa salata, rajčica. tikvice, paprika, špinat, brokula, m|adi luk već tradicionalno dolazi iz Italije, Španjolske i Nizozemske.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, Vjekoslav Budanec, kaže kako naši proizvođači nemaju kapacitete i uvjete za proizvodnju povrća u zimskim mjesecima, osim kupusnjača koje sada dolaze iz Dalmacije.

Sve je to posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja proizvođača povrća koji bi uz pomoć države i fondova EU mogli smanjiti uvoz povrća, ali su slabo organizirani i bez udruživanja u zadruge niti ne mogu biti konkurentni ističe Budanec.

lz Hrvatske voćarske zajednice poručuju kako na veletržnicama sada ima najviše voća iz uvoza, a iz Italije su to kruške, kivi, grožđe, jabuke i mandarine, donosi Jutarnji list.

Tagovi: uvoz hrane iz Italije, kruške, mandarine, hrana, voće, koronavirus, Croatiastočar, Branko Bobetić
PROČITAJ I OVO
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina
SENDVIČ
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina

ZAGREB - Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
TREZORCI
Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
ZAGREB - Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.
Zagrebačka burza: HPB dobitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB dobitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Pad indeksa uz nešto veći promet obilježio je početak novog tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
STRAHOVANJA
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
BRUXELLES - Europska unija mora obavezati Google da u prilagodbi poslovanja novim propisima uvaži i interese avioprijevoznika, hotela i maloprodajnih tvrtki kako bi se spriječilo favoriziranje velikih posrednika, upozorila je skupina udruga.
Premija osiguravatelja u prva četiri mjeseca skočila 10%
RAST
Premija osiguravatelja u prva četiri mjeseca skočila 10%
ZAGREB - U prva četiri mjeseca ove godine 14 društava za osiguranje, koja posluju u Hrvatskoj, ukupno su naplatila 607,4 milijuna eura premije ili gotovo 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, najnoviji su podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE