GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište rabljene robe u usponu, ali prepuno izazova

Tržište rabljene robe u usponu, ali prepuno izazova
LOGISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 13:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska unija (EU) uvozi širok raspon rabljene robe među kojima su strojevi i elektronička oprema, odjeća i tekstil, plastika, namještaj, metal, papir i karton, kemikalije i drugo.

Osim uvoza, EU je i izvoznica rabljenih dobara, posebice tekstila – količine rabljenog tekstila izvezene iz EU-a utrostručile su se posljednjih godina s nešto više od 550.000 tona u 2000. godini na gotovo 1,7 milijuna tona u 2019., a samo u 2021. na različita odredišta diljem svijeta EU je izvezla, primjerice, rabljene odjeće u ukupnoj vrijednosti od više od jedne milijarde američkih dolara. Na tržištu Jugoistočne Europe, među ostalim, uvoze se rabljeni građevinski i poljoprivredni uređaji te brojne druge kategorije među kojima je i tekstil, a u Hrvatskoj se na listi uvezenih rabljenih dobara najčešće nalaze također vozila, strojevi, oprema i tekstil. Rabljena roba, suprotno uvriježenom mišljenju ne mora biti loše kvalitete, a tome u prilog idu i rigorozni procesi koji kvalitetu i zadovoljavanje sigurnosnih standarda. K tome, rastuća svijest o neophodnosti sve održivijeg života i poslovanja povećava privlačnost rabljene robe.

Kako u svojoj analizi navodi Chatham house, think thank sa sjedištem u Londonu, cirkularna trgovina složena je komponenta globalne trgovine čija vrijednost raste. Navode, primjerice, da je vrijednost trgovine rabljenom robom, sekundarnim sirovinama i otpadom za oporabu samo između 2000. i 2019. porasla za više od 230 posto, pri čemu je globalna izvozna vrijednost trgovine svim robama porasla za oko 195 posto. Naravno, u tim procesima iznimno važnu ulogu ima kvalitetno postavljena logističko-distribucijska mreža.

„Rabljena roba može zahtijevati posebno rukovanje, pakiranje ili skladištenje kako bi se osigurala njezina kvaliteta i sigurnost tijekom prijevoza. To može zahtijevati dodatne troškove i logističke izazove, osobito ako je roba velika ili teška. Više različitih faktora odredit će što je idealno transportno rješenje za uvoz rabljene robe. Dimenzije, kvantiteta, zemlja dobavljača, cjenovna i vremenska osjetljivost samo su neki od kriterija koji utječu na to hoće li izbor biti kamionski, brodski ili zračni prijevoz“, komentirao je direktor tvrtke cargo-partner Hrvatska Zoran Starčević.

Kupnja i korištenje rabljenih predmeta bilo koje kategorije pomaže u smanjenju otpada i uštedi resursa, a istovremeno pruža pristupačnu opciju za potrošače. Dakle, ne samo da su rabljeni proizvodi održiva opcija, već su i nerijetko prvi izbor za one koji cijene kvalitetu i održivost po nižoj cijeni.
"U EU je trend uvoza rabljene robe potaknut kružnim gospodarstvom, čiji je cilj smanjiti otpad i promicati održivost produljenjem vijeka trajanja proizvoda. Kako potrošači postaju ekološki svjesniji, potražnja za rabljenim proizvodima raste, osobito u sektorima kao što su moda, elektronika i namještaj. Vrijedi napomenuti da trend uvoza rabljene robe nije svojstven samo EU, već je globalni fenomen. Posljednjih godina raste trend uvoza rabljene robe, s obzirom na to da potrošači traže pristupačnije opcije i postaju sve svjesniji utjecaja proizvodnje nove robe na okoliš“, dodao je Starčević.
Zakonski okvir za uvoz kvalitetnih i ispravnih rabljenih dobara
Kako bi se ubrzala transparentnost i sljedivost opskrbnog lanca, posebno u pogledu cirkularnosti, EU, kao dio svog Europskog zelenog plana i CEAP-a, radi na uvođenju politika kružnog gospodarstva i zakonodavnih inicijativa.
„Svaka zemlja ima svoje specifičnosti oko uvoza rabljene robe, no oprema koja se uvozi uvijek mora biti u ispravnom i funkcionalnom stanju. Naši stručnjaci u tvrtki cargo-partner pružaju detaljne konzultacije o opisanim procedurama i neophodnim koracima, kao i optimalnim rješenjima za transport“, poručuje direktor tvrtke cargo-partner Hrvatska Zoran Starčević.

Tagovi: Tržište rabljene robe, CARGO-PARTNER, Zoran Starčević, logistika
PROČITAJ I OVO
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
TJEDNI FOREX
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
MEME DIONICE
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
NEW YORK - Početkom tjedna velika pozornost bila je usmjerena na “meme” dionice poput onih GameStopa i AMC Entertainmenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE