GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpska vina izvozni adut na tržištu Kine

Srpska vina izvozni adut na tržištu Kine
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 10:41
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Međunarodni Sajam uvoza u Šangaju koji se ovaj tjedan održava, test je za srpsko gospodarstvo, budući da će nakon ovog skupa biti sigurno jasnije koji će to od više tisuća proizvoda za koje se najavljuje bescarinski izvoz imati u budućnosti najbolju prohodnost na kineskom tržištu.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaća 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, a 66% proizvoda bit će odmah oslobođeno carina. Kako je objašnjeno, na većinu njih od svibnja ili lipnja iduće godine, kada ugovor bude stupio na snagu, više se neće plaćati međusobne carine. Sporazum podrazumijeva da Srbija neće više imati carine koje su sada izuzetno visoke, što je posebno važno za srpske poljoprivredne proizvode. Sporazum predviđa da za neke proizvode (11,4%) od onog što se izvozi liberalizacija nastupi nakon pet godina, za neke (11,2%) poslije 10 godina, neke druge (0,7%) pak nakon 15 godina, dok će 10,1% proizvoda biti izuzeto iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kako je ranije objavilo Ministarstvo poljoprivrede, danom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, Srbija će dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za svježe jabuke, breskve, šljive, višnje, lubenice, suho grožđe, sjemensku raž, ječam, sjeme suncokreta, sjeme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kisele krastavce i kornišone.

Bez carine će se izvoziti i smrznute maline, smrznuto svinjsko meso, svinjska mast, kukuruz šećerac, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirani proizvodi od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, svježe i sušeno bilje za industriju, goveđa koža. Kako je objašnjeno, svi ovi proizvodi čine oko 60 posto ukupne razmjene sa Kinom.

Jedan od najvećih srpskih aduta za kinesko tržište moglo bi biti vino koje će se bez carina u potpunosti izvoziti za pet godina - carina će se smanjivati postupno svake godine po 20 posto.

Stevan Rajta, direktor Savez vinara i vinogradara Srbije, kaže za Politiku kako trenutno carina za izvoz vina u tu zemlju iznosi 42% što uz troškove transporta znatno poskupljuje ovaj proizvod.

Tagovi: SRPSKA VINA, VINA, kINA, nr kINA, IZVOZ
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u petak, dok su ulagači procjenjivali ključne podatke o Kini kako bi ocijenili stanje drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average je u četvrtak zaključio nešto niže nakon što je prvi put nakratko skočio iznad 40.000, potaknut okladama da će inflatorni pritisci popustiti i kamatne stope pasti.
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, blagi rast indeksa
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila blagi rast uz slabiji volumen promet.
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
BOGATSTVO
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
SHENZHEN - Shenzhen je zabilježio najbrži rast milijunaša u proteklom desetljeću, a taj će se trend nastaviti u nadolazećim godinama, prema nedavnom izvješću.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak nakon što su referentne vrijednosti na Wall Streetu preko noći zatvorene na rekordno visokim razinama zbog podataka o blagoj inflaciji, dok su ulagači procjenjivali podatke o japanskom BDP-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE