GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade Srbije, subvencije povećane 9.000 dinara

Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade Srbije, subvencije povećane 9.000 dinara
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 10:53
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali blokirajući saobraćaj traktorima prihvatili su danas ponudu Vlade Srbije, iako nisu sasvim zadovoljni, jer je najvažniji zahtev povećanje subvencija po hektaru delimično ispunjen i one će biti povećane 9.000 dinara, rekao je večeras predstavnik udruženja „Naše mleko“ Dejan Trajković.

On je za agenciju Beta rekao da će nastaviti pritisak na vladu da se povećava budžet za poljoprivredu naredne godine kako bi domaća poljoprivreda bila konkurenta inostranoj.

Dogovor posle pregovora koji su trajali pet i po sati, prema rečima poljoprivrednika, odmah će stupiti na snagu, a blokade saobraćaja su ukinute oko 19.00.

„Dogovoreno je da se na ime akcize za 100 litara goriva u novcu isplati poljoprivrednicima 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru biti umesto 9.000 dinara 18.000 dinara i važiće za najviše 20 hektara, a ne kako su tražili za svu registrovanu zemlju“, rekao je Trajković.

Dodao je da će cena pšenice koju država kupuje biti na nivou berzanske, a biće prepolovljena i naknada za odvodnjavanje, koja će sledeće godine biti potpuno ukinuta.

Stočarima je ponuda ostala ista kao što je dogovoreno pre dva dana sa predstavnicima dva udruženja, premija za mleko umesto 15 dinara po litru biće 19 dinara, a uvodi se prelevman za polutvrde sireve od 300 dinara po kilogramu.

Regres po kravi biće povećan sa 30.000 dinara na 40.000 što je pre dva dana dogovoreno.




Tagovi: Vlada Srbije, poljoprivrednici
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
PESIMIZAM
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
NEW YORK - Američki su indeksi pali u četvrtak, jer su dionice Salesforcea pale zbog manjka kvartalnih prihoda i blagih smjernica, a trgovci iščekuju objavu ključnih podataka o inflaciji u SAD-u.
Cijene narančina soka lete u nebo, proizvođači razmatraju alternative
UZLET
Cijene narančina soka lete u nebo, proizvođači razmatraju alternative
NEW YORK - Cijene soka od naranče popele su se na najvišu razinu u povijesti zbog stalnih ograničenja opskrbe, gurajući industriju u krizu i prisiljavajući neke proizvođače da razmotre alternativno voće.
EU onemogućava uvoz žita iz Rusije i Bjelorusije
POTEZI
EU onemogućava uvoz žita iz Rusije i Bjelorusije
BRUXELLES - Vijeće EU-a u četvrtak usvojilo uredbu koja ima za cilj uvođenje previsokih carina koje bi u praksi zaustavile uvoz u EU žitarica, uljarica i proizvoda od njih iz Rusije i Bjelorusije.
Može li Europa bez kineskih sirovina?
RESURSI
Može li Europa bez kineskih sirovina?
ZAGREB - U EU je na snagu stupio propis o ključnim sirovinama kojim se želi smanjiti ovisnost od uvoza. No je li eksploatacija u Europi isplativa? I može li se bez tehnologije - opet iz Kine?
Lansiranje ethereum ETF fondova moguće već u lipnju
ETF-ovi
Lansiranje ethereum ETF fondova moguće već u lipnju
NEW YORK - Spot Ether fondovi kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) Sjedinjenih Država imaju "legitimnu mogućnost" pokretanja do kraja lipnja, prema analitičarima, nakon što je BlackRock ažurirao ključnu dokumentaciju potrebnu za pokretanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE