GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkupne cijene mlijeka u Srbiji među najvišima su u Europi

Otkupne cijene mlijeka u Srbiji među najvišima su u Europi
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 08:59
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Proizvođači mlijeka u Srbiji trenutno dobivaju veću otkupnu cijenu za litru mlijeka od farmera u većini zemalja Europske unije, tvrde predstavnici ove industrije.

Kako piše Politika, vodeća kompanija u ovom sektoru, Imlek, najavila je da neće sniziti sadašnju, kako se ističe, visoku otkupnu cijenu mlijeka u Srbiji, iako je među najvišima u Europi. Naveli su da će otkupne cijene zadržati na sadašnjoj razini dok se ne uvjere u određene prinose i kvalitetu stočne hrane iz nove žetve.

Kompanija se krajem prošlog tjedna istim povodom oglasila i objavila da će prosječna plaćena cijena sirovog mlijeka farmama u Srbiji za ožujak biti veća od 70 dinara za litru sirovog mlijeka. Naveli su da je riječ o rekordno visokom iznosu, ako se uzme u obzir da je otkupna cijena mlijeka u EU u posljednjem razdoblju pala na 40 eurocenti pa i niže.

"U skladu s preporukom Ministarstva poljoprivrede, Imle' u proteklom razdoblju, unatoč velikim tržišnim turbulencijama, nije značajnije snizio otkupnu cijenu mlijeka i nije odgodio plaćanja dobavljačima", navode u priopćenju.

U prvom kvartalu prošle godine tržište mlijeka ušlo je u tzv. silaznu fazu ciklusa. Analitičari objašnjavaju da je glavni razlog pada cijena na tržištu mlijeka rastuća dinamika njegove proizvodnje među najvećim svjetskim izvoznicima mliječnih proizvoda. Ponuda mlijeka u EU i SAD-u rasla je 2022., ali i početkom prošle godine kao odgovor na relativno visoku isplativost njegove proizvodnje u tom razdoblju unatoč stalnom rastu troškova.

Kako javljaju europski mediji, cijene sirovog mlijeka u EU u veljači ove godine neznatno su snižene zbog povećanja ponude sirovog mlijeka na domaćem tržištu, stabilizacije potražnje za maslacem i smanjenja interesa stranih kupaca. kupaca u sirovom mlijeku.

Tagovi: mlijeko, otkupna cijena mlijeka, hrana, imlek
PROČITAJ I OVO
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
TJEDNI FOREX
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
MEME DIONICE
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
NEW YORK - Početkom tjedna velika pozornost bila je usmjerena na “meme” dionice poput onih GameStopa i AMC Entertainmenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE