GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostalo samo 7,5 km stonske obilaznice, Grci u problemu

Ostalo samo 7,5 km stonske obilaznice, Grci u problemu
PRISTUPNE CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 09:33
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Pelješki most ukrao je slavu pristupnim cestama, mostovima, vijaduktima i tunelima na kojima su se izvodili i još uvijek traju nimalo manje značajni građevinski radovi s tri mosta, dva vijadukta, četiri tunela, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da je nedovršeno ostalo još samo 7,5 kilometara stonske zaobilaznice.

Također su sagrađena i dva vidikovca te prijelazi za poljoprivredne strojeve lokalnom stanovništvu. Dovršeno je 25 km pristupnih cesta, a nedovršen je ostao još jedan manji dio od 7,5 kilometara od Prapratnog do Stona, takozvana stonska obilaznica, koju gradi grčki Avax, a Strabagova gradilišna dionica privodi se kraju.

Beskrajno dug postupak javne nabave, birokratske zavrzlame i brojne žalbe usporavale su projekt pristupnih cesta.

"Osim toga, dovršen je i čvor Brijesta, koji podrazumijeva i vijadukt nekih dvjestotinjak metara, gdje se spušta spojna cesta na lokalnu cestu u Brijesti", pojasnio je inženjer Davor Perić.

Na kopnenoj strani Strabag je gradio podvožnjak u čvorištu Duboka te podvožnjak na D8, a na poluotoku uz ostalo Tunel Kamenice, Vijadukt Doli, Most Dumanja Jaruga 1, Most Dumanja Jaruga 2, Tunel Debeli brijeg, podvožnjak Zaradeže.

Po ugovoru, Strabag Hrvatska je zadužen za trasu ukupne dužine veće od deset kilometara, od čega na kopnenoj strani 1300 metara, a na Pelješcu 9220 metara, čija je vrijednost 478,3 milijuna kuna.

Najduži među tunelima, onaj Debeli brijeg od 2,4 km koji je prvi probijen još u prosincu 2020. Međutim, dok je Strabag uspješno odrađivao svoje dionice, Grci su zapali u probleme na stonskoj obilaznici.

Najprije je bio problem s dovozom strojeva i opreme iz Grčke, pa je stigla pandemija i nedostatak radne snage, a onda su uslijedili financijski problemi u Avaxu. Tako da je gradnja vijadukta "Prapratno", tunela "Polakovica", tunela "Supava" i mosta "Ston", ukupne vrijednosti 511 milijuna kuna, zakasnila, ali i oni bi trebali biti gotovi do konca ove kalendarske godine, piše novinar Jutarnjeg lista Stanislav Soldo.

Fotografija: Dubrovački list

Tagovi: stonska obilaznica, pristupne ceste, Avax, Hrvatske ceste, Strabag
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
ŠANGAJ - Cijene dionica u Kini porasle su u četvrtak jer je uvoz porastao prema prošlim procjenama, a izvoz porastao u skladu s očekivanjima, dok je šire azijsko-pacifičko tržište bilo mješovito.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE