GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Munjiza: Krenuo je rat cijenama

Munjiza: Krenuo je rat cijenama
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dragan Munjiza rekao je u emisiji studio 4, kako će od sutra u trgovačkim lancima nakon Vladinih mjera košarica za 30-ak artikala građanima biti značajno jeftinija.

- Ako ste višečlana obitelj, moja je računica da možete uštedjeti 100 eura na dosadašnju košaricu. Vidjeli smo i najave trgovačkih lanaca da će dodatno sniziti cijene. Govorilo se o 360 artikala, a jedan je lanac najavio sniženje cijena za 5 tisuća artikala, govori.

- Rat cijenama je krenuo, dodao je Munjiza za HRT.

Dodaje kako Vlada može biti zadovoljna, a isto tako i građanstvo, posebno socijalno ugrožene skupine.

Munjiza govori kako je i oporba, doduše nevoljko, priznala da je 5. paket mjera nešto na čemu se mora čestitati. Kako kaže, pojeftinjenje će zaustaviti dio inflacije, rekao je.

- Primjećujem dugogodišnji trend, u prvih 6 mjeseci godine, porasta cijena nakon završetka turističke sezone. Vladine su mjera potakle dodatne prostore kod trgovačkih lanaca da krenu u smanjenje cijena, rekao je u emisiji Hrvoje Serdarušić, financijski analitičar.

Dodaje kako smatra da to neće smanjiti inflaciju, nego će se ona prirodno gasiti. Smatra kako će recesija zatvoriti inflacijska kretanja.

Serdarušić govori kako je vidio jedno istraživanje koje govori da su na kraju lanca trgovci i oni su najmanje krivi za rast inflacije.

- Inicijalni rast inflacije dolazi od monetarno fiskalnog poticaja koji se dogodio u proljeće 2020., a dalje je to razvoj situacije. Kada krene inflacija, onda svatko krene sebe zaštititi, rekao je.

Munjiza je pojasnio kako „stvari stoje” te je rekao kako kada se potroši 10 eura u trgovačkom lancu, 2 eura ide državi za PDV, 5,5 do 6 eura ide dobavljačima, onda ostaje 2 eura, jedan euro ostaje za plaće, a zadnji se euro raspodjeljuje za sve ostalo.

- Manje od 50 centi ostaje trgovačkom centru kao zarada i na to još mora platiti porez na dobit, prirez i ostalo, rekao je.

Serdarušić govori kako cjenovne kontrole nisu efikesan način borbe protiv inflacije.

- Poznato je da PDV najviše puni proračun. Smanjenje PDV-a bi dovelo do opasnosti za državnu blagajnu, a onda se otvara cijeli niz problema, naglašava.

Dodaje kako je zagovornik smanjenja poreza, no treba biti realan.

- Dugoročni problem ove države je što se ne ponaša fiskalno konzervativnom, rekao je.

"Razgovor s trgovcima politička poruka stanovništvu"

Na pitanje kako je moguće da su isti proizvodi u Hrvatskoj znatno skuplji nego u nekim drugim zemljama EU, Munjiza je rekao kako su različite stope PDV-a.

- Hrvatska s ovom stopom PDV-a i s turističkim efektom nikada neće imati cijene kao što su u Sloveniji, naglasio je.

Munjiza ističe kako je razgovor s trgovcima politička poruka stanovništvu, ali i trgovcima koji je smjer Vlade.

- Mislim da će biti dosta komplikacija, govori.

Tagovi: trgovine, trgovina, cijene, Dragan muniza, Konzum, Lidl, Kaufland
PROČITAJ I OVO
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
POGONSKO GORIVO
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
NEW YORK - Bitcoin bilježi "nagli porast" u količinama među svojim novim institucionalnim investicijskim proizvodima - gotovo 1000 tvrtki iz Sjedinjenih Država kupilo je bitcoin fondove kojima se trguje na burzi (ETF).
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
PRIZNANJA
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
DUBROVNIK - Američki magazin Global Traveler organizirao je u Philadelphiji 12. godišnju dodjelu nagrada Leisure Lifestyle Awards, a čitatelji ovog popularnog magazina, već drugu godinu za redom, izglasali su Dubrovnik kao najbolje odredište za grupna putovanja - Best Leisure Destination for Groups.
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
OTKRIĆA
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
WASHINGTON - Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Warren Buffett, najavio je investiciju koju od prošle godine drži u tajnosti.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u petak, dok su ulagači procjenjivali ključne podatke o Kini kako bi ocijenili stanje drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average je u četvrtak zaključio nešto niže nakon što je prvi put nakratko skočio iznad 40.000, potaknut okladama da će inflatorni pritisci popustiti i kamatne stope pasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE