GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako ćemo plaćati digitalnim eurom?

Kako ćemo plaćati digitalnim eurom?
DIGITALNE VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2023 / 08:30
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Europska komisija je prije nekoliko dana predložila zakonsku osnovu, sada se Europska središnja banka mora pobrinuti za sve tehničke detalje. Prema najoptimističnijem scenariju, prve kupnje eurima digitalno bi se mogle obaviti za tri godine.

341 milijun ljudi u 20 od ukupno 27 zemalja Europske unije već 25 godina plaća eurima, a Europska središnja banka sada ubrzano priprema digitalnu verziju. Viceguverner Banke Slovenije Marko Pahor objašnjava da faza istraživanja završava u listopadu, slijedi pripremna faza, au međuvremenu će sve države članice eurozone morati dati zeleno svjetlo zajednička digitalna valuta

"Očekuje se da će to biti prihvaćeno u pripremnoj fazi. Zatim će ići razvoj svih potrebnih sustava, prvo ograničenija, a zatim sve opsežnija testiranja", objašnjava Pahor.

Odluka je logična, dodaje viceguverner. Prije sedam godina gotovo 80 posto svih transakcija u eurozemljama obavljeno je gotovinom, prošle godine nešto manje od 60 i zato je želja ECB-a: "Napraviti proizvod dovoljno dobar da bude stvarno privlačan za stanovnike , trgovci, posrednici, a vi ste zapravo Europljanin, središnja banka želi napraviti dobar proizvod."

“Digitalni euro je otprilike isti kusur kakav je bio kad smo dobili papirnati novac umjesto samo kovanica”, slikovito je Pahor objasnio kompleksan i tehnološki zahtjevan plan.

Nakon uvođenja digitalnih eura koristit će se i eurogotovina. Kao što novčanice nisu u potpunosti zamijenile kovanice, digitalna valuta neće u potpunosti zamijeniti gotovinu, kaže Pahor.

Vrijednost digitalnog eura bit će ista kao i klasičnog, s tim da će digitalni euri najvjerojatnije biti pohranjeni u digitalnom novčaniku na elektroničkim uređajima. Svaki korisnik će prebaciti eure sa svog računa u svoj digitalni novčanik. Još nije jasno koliko će ih moći imati. Najvjerojatnije će se primijeniti neka vrsta ograničenja.

Tagovi: digitalni euro, digitalne valute, Europska središnja banka, eueozona
PROČITAJ I OVO
Trezorski zapisi od danas ponovno u ponudi za građane
TREZORCI
Trezorski zapisi od danas ponovno u ponudi za građane
ZAGREB - Za građane ovog ponedjeljka kreće novi krug upisa trezorskih zapisa, pri čemu Ministarstvo financija cilja postići nominalni iznos od 900 milijuna eura, a moći će ulagati u trezorce ročnosti od 91 dana, čime se planira prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana uz ciljani iznos od 650 milijuna eura.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon kineskih industrijskih podataka
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon kineskih industrijskih podataka
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u ponedjeljak jer su industrijski profiti u Kini porasli tijekom prva četiri mjeseca ove godine, prema službenim podacima.
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE