GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakao postao skuplji od bakra

Kakao postao skuplji od bakra
NEVJEROJATNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 21:27
Autor: SEEbiz
LONDON - Kakao je nastavio rekordni niz - premašivši 9.000 dolara (8307 eura) po toni po prvi put u povijesti - dok kriza u opskrbi trese tržište.

Futuresi su porasli za oko 50% samo ovaj mjesec i već su se više nego udvostručili ove godine. Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti usjeva kod zapadnoafričkih uzgajivača, gdje se uzgaja većina svjetskog kakaovca, i malo znakova olakšanja proizvodnje drugdje, ostavili su industriju u škripcu.

Porast je poslao cijene prema 10.000 dolara (9.230 eura) — razini koja se činila nezamislivom prije samo nekoliko mjeseci — pa je kakao postao skuplji čak i od industrijskog metalnog bakra.

Rast cijene kakaovca utjecat će na veće troškove čokolade tijekom cijele godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cijena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili promiču varijante s drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

Futuresi su porasli čak 5,2% na 9400 dolara (8676 eura) u New Yorku. Cijene su nastavile rasti unatoč tome što je tehnički pokazatelj bio u području prekupljenosti veći dio posljednjih nekoliko mjeseci. Kakao u Londonu također je porastao.

"Čokolada bi mogla biti još skuplja za Uskrs 2025. ako bolesti stabla kakaovca i loše vrijeme produže deficit usred visokih cijena šećera", rekla je analitičarka Bloomberg Intelligencea Diana Gomes u bilješci u petak.

Dok su cijene skočile, špekulanti su se zapravo povlačili s tržišta. Otvoreni interes - broj nepodmirenih ugovora - pao je s vrhunca krajem siječnja, a upravitelji novcem smanjili su svoje neto bikovske oklade na najnižu razinu u godinu dana u posljednjem tjednu. To sugerira da su fizički kupci možda odigrali ključnu ulogu u porastu cijena.

Postoji rizik da se situacija s opskrbom može pogoršati. Nova pravila Europske unije – usmjerena na zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume – mogla bi još više otežati opskrbu vrhunskih proizvođača čokolade u bloku.

Fokus je sada usmjeren na nadolazeću srednju žetvu u Zapadnoj Africi, manju od dvije godišnje žetve. Regulator Obale Slonovače s najvećim uzgajivačem očekuje da će se to smanjiti ove sezone. Još jedan veliki proizvođač, Gana, trebala bi izgubiti pristup ključnom financiranju jer je zbog krize u usjevu kakaovca ostala bez dovoljno zrna da osigura sredstva.

Čini se da će žetva kakaovca za 2023./24. iznositi oko 422.500 do 425.000 tona, što je polovica početne prognoze zemlje.

Tagovi: kako, bakar, čokolada, kakaovac
PROČITAJ I OVO
ECB sve bliže smanjenju kamata
KAMATNE STOPE
ECB sve bliže smanjenju kamata
LONDON - Na europskim je burzama u utorak zabilježen prosječan pad dioničkih indeksa od pola posto.
BlackRockov ETF vrijedan 20 milijardi dolara sada je najveći bitcoin fond na svijetu
NA VRHU
BlackRockov ETF vrijedan 20 milijardi dolara sada je najveći bitcoin fond na svijetu
NEW YORK - BlackRock Inc. iShares Bitcoin Trust postao je najveći svjetski fond za originalnu kriptovalutu, skupljajući gotovo 20 milijardi dolara u ukupnoj imovini od uvrštenja na burzu u SAD-u početkom godine.
Kineski turisti biraju jeftinija domaća odredišta umjesto stranih
TRENDOVI
Kineski turisti biraju jeftinija domaća odredišta umjesto stranih
PEKING - Kineski putnici sve više biraju jeftinija domaća odredišta umjesto stranih turističkih odredišta.
Azijska tržišta: Indeksi pali, analizira se australska inflacija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, analizira se australska inflacija
ŠANGAJ - Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo uglavnom niže jer su ulagači procjenjivali australske brojke inflacije za travanj i čekali podatke iz Japana.
Wall Street: Nasdaq na novom rekordu
REKORDI
Wall Street: Nasdaq na novom rekordu
NEW YORK - Inicijativa optimista podigla je tehnološki sektor na Wall Streetu, no dominantni sentiment je oprez zbog neizvjesnosti oko daljnjeg smjera monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE