GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janjetina sve traženija za blagdane, cijena nije rasla

Janjetina sve traženija za blagdane, cijena nije rasla
DELICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2023 / 08:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za blagdanski stol ovih dana tražena je i janjetina, a posebice jer su znatno skočile cijene svinjetine. Domaća je janjetina skuplja, no za poneke i kvalitetnija od uvozne. I u poznatom stočarskom kraju, na Bilogori uzgajivači su se kažu pripremili, a cijene od Uskrsa kažu mnogi nisu poskupjeli.

Željko Held godišnje uzgoji oko 200 ovaca. Jedu samo domaću hranu s njegovih pašnjaka. I uz rast cijene svinjetine te veću blagdansku potražnju, cijena je, kaže, ostala ista.

- Ne mogu reći da je utjecala svinjska kuga niti čak božićni i novogodišnji praznici. Cijena janjetine je stabilna, između 5 i 6 eura stalno i nije uopće porasla. Ja sam zadovoljan, cijena je korektna u odnosu na žitarice. Štoviše žitarice su ove godine jeftinije nego što su bile lani i nama stočarima je to sada sasvim u redu, kazao je za HRT Željko Held, Velika Barna.

Križanjem triju mesnih pasmina u 20 godina uspio je ostvariti dobar prirast pa kupaca ne manjka, ne samo na Bilogori.

- Grad Grubišno Polje i susjedne općine. Imamo jako dobar otkup, imamo dva tri čovjeka iz Dalmacije koji jednom tjednom dolaze i kupe svu janjad. Nerijetko i nedostaje, kazao je Held.

I Dražen Čikvar koji uzgaja romanovsku pasminu također kaže da se cijena nije mijenjala te da je i dalje od 5 do 6 eura.

- Sve što se traži više je bezobrazno i precijenjeno. Jest da je skupa proizvodnja, ali opet nije skupa u odnosu na tih 5 i pol - 6 eura. Još uvijek se da zaraditi i dobro se da zaraditi. Tko ima vlastitu proizvodnju hrane, taj sigurno može zaraditi, kaže Dražen Čikvar, Velika Barna.

A potražnje ni kod Dražena, koji ne nudi samo živu janjetinu nego je i priprema te peče za restorane - ne manjka.

- Traži se janjetina bez obzira na inflaciju. Mi smo uvijek prodali sve janjce, koliko god smo imali i po dosta dobroj cijeni, tako da smo uvijek bili u plusu, kazao je Čikvar.

A u plusu je i ovčarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je vodeća na kontinentu prema broju ovaca u Hrvatskoj, iza predvodnica u ovčarstvu - Zadarske i Ličko-senjske županije.

Tagovi: janjetiona, meso, hrana, blagdani
PROČITAJ I OVO
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
AKVIZICIJE
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
LJUBLJANA - NLB Skladi danas su uspješno završili akviziciju Generali Investments Skopje, treće najveće kompanije za upravljanje imovinom na tržištu Sjeverne Makedonije s 18% tržišnog udjela.
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
ODLUKE
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Donalda Trumpa priopćila je u utorak da će početi prihvaćati donacije u kriptovaluti kao dio napora da izgradi ono što naziva "kriptovojskom" koja vodi do dana izbora.
Ima li kraja rastu cijena kave?
KAVA
Ima li kraja rastu cijena kave?
BERLIN - Kava je sve skuplja. Tome doprinose klimatske promjene i veća potrošnja na Dalekom istoku, ali i rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TOKYO - Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo mješovito nakon niza gospodarskih podataka iz Japana.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, a S&P 500 i Nasdaq Composite zatvorili su na novim rekordima, dok su ulagači gledali prema Nvidijinom izvješću o zaradi u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE