GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom

Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom
ANKETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2024 / 09:10
Autor: SEEbiz
BLED - Javna ustanova Turizem Bled provela je anketu među građanima Bleda o zadovoljstvu turizmom, koja će pomoći u formuliranju buduće strategije razvoja turizma.

Istraživanje je potvrdilo da osim pozitivnih učinaka turizam donosi i brojne negativne. Većina ispitanika smatra da pozitivni učinci turizma na destinaciju ne nadmašuju one negativne.

U anketi, koja se provodila tijekom ožujka i travnja, sudjelovalo je 510 građana. Njih 62 posto izjavilo je da je turizam izravan izvor prihoda za njih ili članove njihovih obitelji. Da lokalna zajednica ima koristi od turizma i turista uvjereno je 41 posto ispitanika, 25 posto je neodlučno oko ove tvrdnje, dok se 34 posto ispitanika s njom ne slaže.

Istraživanje je pokazalo da je samo 17 posto ispitanika zadovoljno razvojem turizma u destinaciji. Ovakvi rezultati upućuju na nužnost veće uključenosti lokalnog stanovništva u razvoj turističke destinacije kako bi se povećalo sveukupno zadovoljstvo, poručuju iz Turizma Bled, gdje žele dobiti prijedloge za poboljšanje održivog iskustva i uvid u daljnji razvoj turizam anketiranjem građana.

58 posto ispitanika u potpunosti se slaže s tvrdnjom da je posjećenost u sezoni prevelika i neugodna. 60 posto ispitanika smatra da pozitivni učinci turizma u destinaciji ne nadmašuju negativne. Zbog turizma su porasli troškovi života i cijene nekretnina. Turizam u destinaciji također uzrokuje prekomjerno zagađenje i povećava probleme u prometu, smatraju ispitanici.

Rezultati pokazuju da građani općenito nisu zadovoljni niti jednim segmentom turizma u destinaciji, s izuzetkom koristi lokalne zajednice od turizma i turista. "Budući da je zadovoljstvo stanovništva ključni pokazatelj razvoja održivog turizma, u budućnosti ćemo svoje napore usmjeriti na pronalaženje inovativnih načina za bolje uključivanje lokalnog stanovništva u razvoj zelene turističke destinacije", uvjeravaju u Turizmu Bled.

Blaž Veber, direktor Turizma Bled, rekao je kako je istraživanje pokazalo, što možda i nije najlakše prihvatiti, da turizam, osim pozitivnih, ima i dosta negativnih učinaka, koje prije svega percipiraju građani. Riječ je o rastu cijena nekretnina, povećanju problema u prometu, prekomjernom zagađenju, rastu troškova života, ali i pogoršanju zdravstvenog stanja građana, budući da infrastruktura ne predviđa povećanu posjećenost u sezoni. .

Anketom smo dobili jasnu sliku kuda trebamo ići i bez čega stvari neće ići nabolje, rekao je Veber. Kako je istaknuo, nemoguće je očekivati da instituti poput Turizma Bled mogu sami brinuti o regulaciji turističkih tokova, razvoju infrastrukture, gospodarenju prostorom i planiranju investicija. Ovdje važnu ulogu igra općina, regija i država.

“Ključno je reći gdje, što i koliko je moguće za ograničen prostor. Tada se morate držati toga i kontrolirati. Kad pravila budu jasna, poboljšat će se i očekivanja ljudi i stanje na terenu”, smatra Veber. Turizam Bled krajem godine kreće s izradom nove strategije razvoja turizma, koja više neće biti petogodišnja, nego dvadesetogodišnja. Samo tako se, smatra Veber, mogu promijeniti neke ključne stvari.

"Svakako je na prvom mjestu svijest da je Bled samo jedan i da ne možemo svima dopustiti sve", istaknuo je i gradonačelnik Bleda Anton Mežan, dodavši kako često apetiti pojedinaca za novcem nadilaze opće dobro. za Bled. Nada se da će novi zakon o ugostiteljstvu pomoći Bledu da ima više ovlasti za usmjeravanje turizma na destinaciju.

Mežan je ovih dana dobio informaciju da se nastavlja trend iseljavanja s Bleda te da se broj građana u godinu dana ponovno znatno smanjio. „Moramo spriječiti nastavak ovakvog trenda i unaprijediti suživot domaćih i turista“, zaključio je gradonačelnik.

Tagovi: Bled, turizam, mežan
PROČITAJ I OVO
U Europi se gomilaju zalihe kave
KAVA
U Europi se gomilaju zalihe kave
LONDON - Europa gomila zalihe kave kako bi izbjegla teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom iduće godine stupanjem na snagu uredbe Europske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO).
Spajić: Uskoro linija Budva – Dubrovnik
NAJAVE
Spajić: Uskoro linija Budva – Dubrovnik
BUDVA – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) i kompanije Dukley Marina potpisali su danas u Budvi Sporazum o predaji Luke Budva državi.
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, strahuje se od dužeg razdoblja visokih kamata
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, strahuje se od dužeg razdoblja visokih kamata
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon što su minute posljednje sjednice američke središnje banke otkrile zabrinutost dužnosnika Fed-a zbog ljepljive inflacije, pri čemu su se članice činile hladne noge na moguća smanjenja kamatnih stopa.
Wall Street: Indeksi pali, zapisnici Feda zabrinuli investitore
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi pali, zapisnici Feda zabrinuli investitore
NEW YORK - Američki indeksi pali su u srijedu jer je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u svibnju izazvao zabrinutost zbog tvrdoglave inflacije, što ukazuje da središnja banka možda neće uskoro smanjiti kamatne stope.
Zapisnici Federalnih rezervi: Zabrinutost zbog izostanka napretka oko inflacije
BRIGE
Zapisnici Federalnih rezervi: Zabrinutost zbog izostanka napretka oko inflacije
WASHINGTON - Dužnosnici Federalnih rezervi postali su zabrinutiji na svom posljednjem sastanku o inflaciji, a članovi su naznačili da im nedostaje samopouzdanja da krenu naprijed u smanjenju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE