GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto su bitcoin ETF-ovi točka preokreta za kripto scenu

Evo zašto su bitcoin ETF-ovi točka preokreta za kripto scenu
PREKRETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 08:30
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) odobrila je u srijedu fondove kojima se trguje na burzi (ETF) koji prate cijenu bitcoina u preokretu za industriju kriptovaluta koja već više od desetljeća pokušava lansirati takav proizvod.

Više upravitelja imovinom prijavilo se za bitcoin ETF-ove od 2013., ali SEC ih je odbio uz obrazloženje da bi bili osjetljivi na tržišnu manipulaciju. Međutim, u kolovozu je sud utvrdio da je SEC pogriješio kad je odbio zahtjev za bitcoin ETF tvrtke Grayscale Investments, što je primoralo agenciju da preispita svoje stajalište.

SEC je u srijedu odobrio prijave ARK Investmentsa, BlackRocka i Fidelityja, između ostalih. Evo kako proizvodi rade i zašto se odobrenje smatra velikom stvari:

Bit će uvršteni na Nasdaq, NYSE i CBOE. Njihova imovina sastojat će se od fizičkih bitcoina kupljenih od kripto burzi i držanih preko skrbnika kao što je Coinbase Global.

Proizvodi prate bitcoin benchmark. Neki prate indeks koji osigurava CF Benchmarks, podružnica kripto burze Kraken, koja prikuplja podatke o trgovanju s više Bitcoin-USD tržišta kojima upravljaju velike burze kriptovaluta.

Kako bi odgovorili na zabrinutost SEC-a oko manipulacije, Nasdaq i CBOE stvorili su mehanizam za nadzor tržišta s Coinbaseom, najvećom američkom burzom kriptovaluta.

Izdavatelji planiraju naplaćivati naknade u rasponu od 0,20% do 0,8%, znatno ispod šireg tržišnog prosjeka ETF-a.

Da. Spot bitcoin ETF omogućuje investitorima da steknu izloženost cijeni bitcoina bez komplikacija i rizika izravnog posjedovanja bitcoina. To uključuje postavljanje kripto novčanika i računa s kripto mjenjačnicama, od kojih neke imaju lošu evidenciju cyber sigurnosti i sklone su hakiranju.

Industrija je također doživjela niz bankrota i skandala, uključujući propast kripto mjenjačnice FTX, čiji je osnivač Sam Bankman-Fried proglašen krivim za prijevaru.

Druge burze optužene su za kršenje američkih zakona o vrijednosnim papirima, dok je Binance, najveća svjetska kripto burza, nedavno priznala krivnju za kršenje američkih zakona protiv pranja novca. Sve to i dalje čini mnoge ulagače opreznima.

Nasuprot tome, ETF-ovi kotiraju na strogo reguliranim burzama i stoga su dostupni putem postojećih brokerskih računa malih ulagača, koji se također pomno nadziru.

Struktura ETF-a također povećava dostupnost bitcoina za institucionalne ulagače, od kojih je nekima zabranjeno izravno ulaganje u alternativnu imovinu.

Tagovi: BITCOIN, BITCOIN ETF, KRIPTOVALUTE, BLACKROCK, FIDELITY, SEC
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi u plusu, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi u plusu, promet slab
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Do ponoći za trezorske zapise uplaćeno 645 milijuna eura
TREZORCI
Do ponoći za trezorske zapise uplaćeno 645 milijuna eura
ZAGREB - Istekao je rok za upis novog izdanja trezorskih zapisa. Cilj je Ministarstva financija postići nominalni iznos od 900 milijuna eura, pišre HRT.
Skupa pohlepa: Hrvatska jedina u EU ruši cijene apartmana
POSLJEDICE
Skupa pohlepa: Hrvatska jedina u EU ruši cijene apartmana
ZAGREB - Hrvatski iznajmljivači u privatnom smještaju ove su se godine otrijeznili i odustali od dizanja cijena koje ih je lani koštalo praznih apartmana usred ljetne sezone.
Uzlet dionica GameStopa, evo što je učinio Keith Gill
LUDILO
Uzlet dionica GameStopa, evo što je učinio Keith Gill
NEW YORK - Meme dionice GameStop ponovno rastu zbog nagađanja da bi Keith Gill, čovjek koji je inspirirao epski kratki stisak 2021., trenutačno mogao imati veliku poziciju u prodavaču videoigara.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave podatka o tvorničkoj aktivnosti u Kini
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave podatka o tvorničkoj aktivnosti u Kini
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica porasla su u ponedjeljak nakon što je privatno istraživanje pokazalo da se kineska proizvodna aktivnost proširila najbržim tempom u gotovo dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE