GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije od devet osnovnih namirnica i dalje su jeftinije u Mađarskoj

Dvije od devet osnovnih namirnica i dalje su jeftinije u Mađarskoj
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 08:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon što je Vlada ograničila cijene osnovnih prehrambenih namirnica, Jutar usporenji list je napraviodbu cijena u Italiji, Austriji, Sloveniji i Mađarskoj s novim hrvatskim cijenama. Najpovoljnija je kupnja u Mađarskoj, a najskuplje ćete proći odlučite li se na kupnju u Austriji.

Na sjednici Vlade najavljeno je smanjenje cijena za devet namirnica koje Hrvati najviše kupuju, a to su: ulje, mlijeko, glatko i oštro brašno, šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso. Radi lakše usporedbe, sve su cijene prikazane u eurima. Mađarske forinte preračunate su u eure po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj ćete za košaricu sa svim namirnicama s popisa morati izdvojiti 20 eura i 13 centi odnosno 151,67 kuna. Od navedenih država, jeftinija je jedino kupnja u Mađarskoj u kojoj ćete iste proizvode platiti 53 centa manje (3,99 kuna). Najskuplja je Austrija u kojoj je ista košarica gotovo 60 posto skuplja i iznosi 38 eura i 71 cent (292,11 kuna), dok je u Sloveniji je za ovu kupnju potrebno 37 eura i 44 centa (282,09 kuna), a u Italiji 31 euro i 98 centi (240,95).

Cijene proizvoda navedene u tekstu pronašli smo na stranicama talijanskog Eurospina, te austrijskog, slovenskog i mađarskog Interspara i Spara.

Najpovoljnija litra ulja može se kupiti u Mađarskoj za jedan euro i 57 centi (11,53 kn), a najskuplja je u Austriji i košta tri eura i 19 centi (24,04 kune). Nova hrvatska cijena iznosi dva eura i 12 centi (15,97 kuna) što je dvadeset posto manje od trenutnih dva eura i 65 centi, odnosno 19 kuna i 99 lipa.

Cijena litre mlijeka u Hrvatskoj bit će ograničena na 98 centi (7,38), a gotovo upola povoljnije može se kupiti u Mađarskoj. U Italiji je skuplja za 1 cent, a u Austriji i Sloveniji za čak 11 centi.

Kilogram glatkog brašna u Hrvatskoj koštat će 80 centi (6,03 kn), što je druga najskuplja cijena među prije navedenim državama. Najskuplje glatko brašno prodaje se u talijanskom Eurospinu za 99 centi (7,49 kn), a najjeftinije je u Mađarskoj i cijena mu je 40 centi (3,01 kn). U Austriji cijena kilograma iznosi 79 centi (5,95 kn), a u Sloveniji 65 centi (4,9 kn).

Cijena kilograma šećera nakon smanjenja i ograničavanja iznosit će euro i 6 centi (7,99 kn), što je dvadeset posto manje nego dosad. U Italiji i Austriji za istu količinu potrebno je izdvojiti 75 centi (5,65 kuna), u Sloveniji 89 centi (6,71 kn), a u Mađarskoj tek 60 centi (4,52 kn).

Još jedna od namirnica za koju je najavljeno ograničavanje cijene je cijelo pile za čiji kilogram će u Hrvatskoj biti potrebno tri eura i 32 centa (24,99 kn). U Mađarskoj je kilogram 18 centi povoljniji, a najskuplji kilogram je u austrijskom Intersparu i košta pet eura i 99 centi.

U Hrvatskoj će se, prema novim cijenama, moći kupiti najpovoljniji svinjski vrat s kosti i lopatica bez kosti. Ograničena cijena u Hrvatskoj za kilogram tih proizvoda iznosi 3 eura i 32 centa (24,99 kn). Nakon Hrvatske, najpovoljnije države za kupnju ovih dviju namirnica su Mađarska i Italija dok su u Austriji i Sloveniji cijene znatno više. Kilogram svinjskog vrata s kosti u Austriji košta gotovo 10 eura, a lopatica bez kosti u Sloveniji je više od 12 eura po kilogramu.

Deveta namirnica s Vladinog popisa je mljeveno meso u pakiranju od kilograma. Nova hrvatska cijena iznosi četiri eura i 38 centi (32,88 kn) što je 33 posto povoljnije od prijašnjih šest eura i 56 centi, odnosno 49 kuna i 40 lipa. Jeftinije mljeveno meso prodaje se u mađarskom Intersparu za tri eura i 87 centi (29,16 kn), a u talijanskom Eurospinu miješano mljeveno meso uopće se ne prodaje zbog čega ga je na ovoj listi zamijenilo goveđe mljeveno meso s cijenom od 11 eura i 49 centi.

Tagovi: hrana, cijene hrane, piletina, mlijeko, ulje, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti, miješano mljeveno meso meso, šećer
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je mješovitu izvedbu na Zagrebačkoj burzi.
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
POGONSKO GORIVO
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
NEW YORK - Bitcoin bilježi "nagli porast" u količinama među svojim novim institucionalnim investicijskim proizvodima - gotovo 1000 tvrtki iz Sjedinjenih Država kupilo je bitcoin fondove kojima se trguje na burzi (ETF).
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
PRIZNANJA
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
DUBROVNIK - Američki magazin Global Traveler organizirao je u Philadelphiji 12. godišnju dodjelu nagrada Leisure Lifestyle Awards, a čitatelji ovog popularnog magazina, već drugu godinu za redom, izglasali su Dubrovnik kao najbolje odredište za grupna putovanja - Best Leisure Destination for Groups.
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
OTKRIĆA
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
WASHINGTON - Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Warren Buffett, najavio je investiciju koju od prošle godine drži u tajnosti.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u petak, dok su ulagači procjenjivali ključne podatke o Kini kako bi ocijenili stanje drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE