GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crni petak u SAD-u potukao sve rekorde u online trgovini

Crni petak u SAD-u potukao sve rekorde u online trgovini
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 19:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Potrošnja e-trgovine na Crni petak skočila je 7,5% u odnosu na godinu ranije, dosegnuvši rekordnih 9,8 milijardi dolara u SAD-u, prema izvješću Adobe Analyticsa, što je daljnji pokazatelj da potrošači koji vode računa o cijeni žele trošiti na najbolje ponude i traže one ponude online.

"Vidjeli smo da se tijekom prošle godine pojavio vrlo strateški potrošač koji stvarno pokušava iskoristiti ove dane za šator kako bi maksimalno iskoristio popuste", rekao je Vivek Pandya, vodeći analitičar u Adobe Digital Insights.

Nagli skok potrošnje od Crnog petka odražava potrošača koji je spremniji trošiti nego 2022., kada su cijene goriva i hrane bile bolno visoke.

Pandya je primijetio da su impulzivne kupnje mogle igrati ulogu u rastu Crnog petka budući da je 5,3 milijarde dolara online prodaje došlo od kupnje putem mobitela. Napomenuo je da su utjecajne osobe i oglašavanje na društvenim mrežama potrošačima olakšali ugodnu potrošnju na svojim mobilnim uređajima.

Ipak, kupci su osjetljivi na cijene i upravljaju strožim proračunima zbog prošlogodišnje rekordne inflacije i kamatnih stopa. Prema anketi Adobea, 79 milijuna dolara prodaje došlo je od potrošača koji su odabrali fleksibilnu metodu plaćanja "Kupi sada, plati kasnije" kako bi povećali svoje novčanike, što je 47% više u odnosu na prošlu godinu.

Najprodavanije kategorije Crnog petka, pokazalo je izvješće Adobea, bile su elektronika poput pametnih satova i televizora, uz igračke i igrice. U međuvremenu, alati za popravak u kući imali su slabije rezultate. Pandya je rekao da su najbolji prodavači u izravnoj korelaciji s proizvodima koji imaju najbolje popuste.

Adobe prikuplja svoje podatke analizirajući jedan trilijun posjeta maloprodajnim web stranicama u SAD-u, 18 kategorija proizvoda i 100 milijuna jedinstvenih artikala. Ne prati fizičke maloprodajne transakcije.

Mastercardova analiza ovogodišnje rasprodaje za Crni petak pokazala je da je prodaja u trgovinama porasla nešto više od 1% u usporedbi s online prodajom, koja je porasla za više od 8% u usporedbi s prošlom godinom.

"Mislim da se promijenila paradigma oko iskustva Crnog petka u trgovini, dugih redova i sličnih stvari", rekao je Pandya iz Adobea.

Potrošači su "više na vozačkom mjestu" kada kupuju putem interneta, dodao je, jer je lakše uspoređivati cijene i osigurati bolju cijenu.

Tagovi: crni petak, black friday, trgovina, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE