GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BELEXsentiment govori u prilog blagom optimizmu

BELEXsentiment govori u prilog blagom optimizmu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 18:20
Autor: Slavko Davidović, portfolio menadžer, Generali Društvo za upravljanje
BEOGRAD - U prethodnom mesecu, indeks BELEX15 je zabeležio rast 1,85% dok je BELEXline dobio 0,60% na svojoj vrednosti. U odnosu na početak godine BELEX15 je u plusu za 6,26%, dok je vrednost BELEXline viša za 2,10 procentnih poena.

Ukupan ostvareni promet na berzi iznosio je EUR 5,4m, od čega 35% prometa se odnosi na državne obveznice. Najveći promet je ostvaren akcijama izdavaoca Nis a.d. od EUR 2,1m, čije su akcije zabeležile rast cene od 9,2%. Najveći rast cene prethodnog meseca su zabeležile akcije Žitopek iz Niša od 49%.

BELEXsentiment za naredni mesec iznosi 125,57 poena, i označava blagi optimizam među investitorima što se domaće berze tiče. Sezonu objave godišnjih rezultata otvorio je NIS, sa rekordnim ostvarenim dobitkom u prošloj godini, i u dobroj meri popravio sentiment na lokalnom tržištu. Određeni pomaci ka približavanju Srbije evropskim integracijama takođe utiču na očekivanja investitora ka pozitivnim performansama domaćeg tržišta, koja će i u narednom periodu u velikoj meri zavisiti od makroekonomskih signala i uspeha u borbi sa inflacijom, kao i daljeg intenziteta ratnih sukoba i geopolitičkih tenzija.

Nakon zamajca koji je zahvatio tržišta u prvih 6 nedelja ove godine, usled, ispostaviće se privremenih pozitivnih signala u borbi sa inflacijom i solidnih poslovnih rezultata u korporativnom sektoru, u februaru je došlo do promene sentimenta. Podaci ukazuju da bazna inflacjija ne pokazuje znake slabljenja, a dosta jako tržište rada u SAD u vidu rasta broja zaposlenih, rasta zarada i time potrošnje, ukazuju da bi moglo potrajati duže nego što se očekivalo do prvih opipljivih znaka vraćanja inflacije na željene nivoe. Očekivanja tržišta povodom reakcija centralnih banaka u vidu tempa i trajanja restrikcije monetarne politike su se pomerila na više nivoe, te su prinosi na državne obveznice porasli. Dvogodišnja američka obveznica je krajem februara je dostigla prinos 4,80%, što iznad onog u oktobru i novi višegodišnji maksimum, dok je desetogodišnja na 4%. Sličan trend je bio prisutan i na obveznicama vodećih evropskih država.

Trenutno su preovlađujuća očekivanja povećanja referntnih stopa u martu od strane FED i ECB 0,25% i 0,50% respektivno. Monetarne vlasti sa obe strane atlantika potvrdili su da im je prioritet dalja borba protiv inflacije, i da će pažljivo pratiti signale iz realnog sektora od kojih će zavisiti njihovi dalji potezi.

Izvršni odbor Narodne Banke Srbije je povećao referentnu stopu za 25 baznih poena na nivo od 5,5%, vodeći se činjenicom da su inflatorni pritisci na domaćem i svetskom tržištu I daje jaki, i da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove kako bi se ograničila inflatorna očekivanja i dalji rast inflacije. Međugodišnja inflacija u januaru 15,8%, dok u NBS očekuju usporavanje i njeno opadajuće kretanje u narednom periodu.

Tagovi: BELEXsentiment, Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Žitopek
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
Prijeti li nam stagflacija?
TRŽIŠTA
Prijeti li nam stagflacija?
NEW YORK - Utorak je također bio pozitivan dan na Wall Streetu, iako je guverner Feda Jerome Powell ponovno istaknuo da inflacija presporo pada te da će se još neko vrijeme morati zadržati visoke kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE