GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka, njemačka i britanska vlada kupile ogromne količine bitcoina

Američka, njemačka i britanska vlada kupile ogromne količine bitcoina
KRIPTO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 17:31
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Vlada Sjedinjenih Država jedan je od najvećih posjednika kriptovalute uz druge globalne države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, prema podacima iz Arkhama.

Arkham, kripto obavještajna platforma usmjerena na deanonimiziranje entiteta na blockchain mreži, predstavila je nadzornu ploču koja prikazuje vlade s najvećim kripto posjedima, piše Cointelegraph.

Arkham je rekao da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka “neke od najvećih zemalja” u smislu kripto holdinga.

S novim Arkhamovim alatom za praćenje, pojedinci mogu u stvarnom vremenu promatrati stanje i povijest transakcija za kriptovalute koje drže vlade.

Prema podacima, američka vlada najveći je Bitcoin kit među svjetskim državama koje prati Arkham, držeći čak 212.847 BTC-a u vrijeme pisanja, vrijednih oko 15 milijardi dolara na temelju trenutnih cijena.

Osim BTC-a, američka vlada također drži oko 200 milijuna dolara u drugim kriptovalutama poput Ethera (ETH), kao i glavnim stabilnim kovanicama poput USDC-a i Tethera.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koja je na drugom mjestu, drži 61.245 BTC-a u vrijeme pisanja, u vrijednosti od oko 4,5 milijardi dolara, prema Arkhamovim podacima. Njemačka vlada posjeduje 49.858 BTC-a, što je u vrijeme pisanja teksta ekvivalentno otprilike 3,5 milijardi dolara.

Vlada El Salvadora — prve zemlje koja je Bitcoin učinila zakonskim sredstvom plaćanja u rujnu 2021. — drži znatno manje BTC-a od ostalih zemalja koje prati Arkham.

Prema podacima, salvadorska vlada drži 5717 BTC-a, vrijednih 405 milijuna dolara u vrijeme pisanja. 

Objavljivanje Arkhamovih podataka o tome koje vlade drže najviše bitcoina označava važnu prekretnicu u transparentnosti imovine kriptovaluta u vlasništvu kitova poput država.

Prošlo je dosta vremena otkako je javnost saznala za goleme posjede BTC-a od strane vlade Sjedinjenih Država.

Nadzorna ploča također ukazuje na činjenicu da je SAD nastavio gomilati Bitcoin u posljednjih nekoliko godina. Od početka 2023., američka vlada je dodala najmanje 5000 BTC, na temelju Arkhamovih podataka i prethodnih izvješća.

Tagovi: BITCOIN, SALVADOR, TETHER, SAD, KRIPTOVALUTE
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE