SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Tržišta nesklona riziku, dolar i jen ojačali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.12.2018. - 15:46:39
LONDON - Dolar i jen ojačali su u četvrtak na međunarodnim valutnim tržištima nakon što je uhićenje kineske poslovne čelnice potpirilo bojazni od rasplamsavanja američko-kineskih trgovinskih napetosti, potaknuvši nesklonost ulagača riziku.

Euro je blago oslabio prema dolaru i njime se trgovalo po 1,1328 dolara.

Zelena je novčanica pak bila u minusu prema japanskom jenu, kliznuvši na 112,645 jena.

Kineski juan oslabio je prema dolaru 0,7 posto, najviše od kolovoza, i zelenom se novčanicom trgovalo po 6,9037 juana.

Dolarov indeks prema košarici ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,2 posto, na 97,202 boda.

Uhićenje financijske direktorice kineskog proizvođača mobilnih telefona Huawei potaknulo je sumnje da primirje u kinesko-američkom trgovinskom ratu neće dugo potrajati. U takvom su okruženju ulagači bili neskloni riziku, okrenuvši se imovini koju smatraju sigurnim ulaganjem, poput jena i dolara.

"Političke svađe izvan trgovinske arene mogle bi ugroziti uspjeh razgovora o trgovini... Zbog toga je nesklonost riziku ponovo ojačala", konstatira Esther Maria Reichelt iz frankfurtskog ureda Commerzbanka.

Dolar je pak u posljednje vrijeme pod pritiskom zabrinjavajućih naznaka na američkim tržištima obveznica, povezanih s bojazni za gospodarski rast i signala američke središnje banke da bi mogli podizati ključne kamatne stope sporije nego što su planirali.

I dalje se očekuje da će Fedovi dužnosnici na sastanku zakazanom 18. i 19. prosinca ponovo podići ključne kamatne stope ali fokus tržišta sada je okrenut učestalosti njihova podizanja u idućoj godini.

"Dolar bi mogao ostati pod pritiskom do sastanka Feda u ovom mjesecu kada će trgovci saznati mišljenje Feda o politici i gospodarstvu", tumači Junichi Ishikawa iz tokijskog IG Securitiesa.

Među ostalim valutama izdvajao se danas australski dolar, koji je prema američkom imenjaku oslabio više od jedan posto, demonstrirajući ranjivost na zaoštravanje trgovinskih sukoba s obzirom na izvoznu orijentaciju australskog gospodarstva.

Oslabio je i kanadski dolar, za čak 0,6 posto, na 1,3437 američkih dolara.

Na gotovo identičnom postotnom gubitku prema zelenoj novčanici bila je i norveška kruna, zbog pogoršanog raspoloženja na tržištu i pada cijena nafte.