DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Trumpove izjave srušile cijene nafte
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2018. - 16:33:16
LONDON - Cijene nafte kliznule su na međunarodnim tržištima ispod razine od 69 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump zatražio od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ne smanjuje opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,30 centa nižoj cijeni, od 58,63 dolara.

Najveća izvoznica Saudijska Arabija zabrinuto je pratila kako opskrba počinje premašivati potrošnju, strahujući od reprize 2014. godine kada su se cijene urušile zbog velikog viška u opskrbi.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je jučer da su se u OPEC-u složili da bi sljedeće godine trebalo smanjiti opskrbu za oko milijun barela dnevno u odnosu na listopadske razine kako bi se spriječila prezasićenost tržišta.

Američki predsjednik jasno je pak dao do znanja da želi da cijene nafte padnu.

"Nadamo se da Saudijska Arabija i OPEC neće smanjiti proizvodnju nafte. Prema opskrbi bi cijene nafte trebale biti znatno niže!", objavio je predsjednik SAD-a jučer na Twitteru .

Njegova je izjava jučer prouzročila snažan pad cijena nafte, a danas su se rasprodaje nastavile.