SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Trumpov tvit o pregovorima s Kinom donio optimizam na tržišta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.12.2018. - 19:57:30
LONDON - Indeksi na svjetskim tržištima su danas porasli, u iščekivanju jenjavanja tenzija između dvije najveće svjetske sile poslije telefonskog razgovora dužnosnika SAD-a i Kine.

U Europi, njemački indeks DAX je u popodnevnim satima skočio 2,3 posto, francuski CAC 40 za 2,2 posto, a britanski FTSE za 1,8 posto, prenosi agencija AP.

Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se 1. prosinca na summitu G20 u Argentini da će planirano američko povišenje carina s 10 na 25 posto na kinesku robu u vrijednosti 200 milijarda dolara, koje je najavljeno za početak siječnja, biti odgođeno za vrijeme pregovora oko trgovinskog sporazuma.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je u nedjelju rekao da američko-kineski trgovinski pregovori trebaju biti uspješno okončani do 1. ožujka, a u protivnom će SAD nametnuti nove carine.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je da je Liu razgovarao s Mnuchinom i Lighthizerom ranije u utorak.

"Obje su strane razmijenile mišljenja o tome kako provesti dogovor dvojice čelnika, te kako nastaviti s pregovorima u novoj fazi ekonomskih i trgovinskih konzultacija", objavilo je ministarstvo bez navođenja drugih pojedinosti.

Trump je na Twitteru podržao nastavak trgovinskih razgovora s Kinom.

"Vode se vrlo produktivni razgovori s Kinom! Očekujte neke važne objave!", napisao je Trump na Twitteru.

Američko ministarstvo financija potvrdilo je razgovore s Liuom, a Wall Street Journal je, pozivajući se na dobro obavještene izvore, objavio da bi Liu nakon nove godine trebao posjetiti Washington.