SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINSKI RAT
 
Trump poručuje Kini: Nastavite pregovore, jer će vam 2020. biti gore
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.05.2019. - 11:33:11
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump savjetovao je Kinu da pregovora s njim u cilju postizanja trgovinskog sporazuma, jer će situacija biti gora ako će se pregovori morati nastaviti tijekom njegovog eventualnog drugog predsjedničkog mandata 2020. godine.

Američke carine na robu iz Kine vrijednu 200 milijardi dolara povećane su u petak sa deset na 25 posto, što je nova eskalacija u trgovinskom sporu između Washingtona i Pekinga.

Trump je također naložio pokretanje procedure za uvodjenje carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedne preostale kineske robe. Ukoliko bude odobreno, te carine će stupiti na snagu tek narednih mjeseci, čime se steže obruč oko Kine u njenim već teškim trgovinskim transakcijama.

Američki predsjednik je rekao sinoć da Kina vjeruje da može pričekati do narednih izbora 2020. godine misleći da će imati sreće i da će pobjediti demokrati na predsjedničkim izborima u SAD-u. Dodao je da bi u takvoj situaciji Kina nastavila "krasti od SAD-a" oko 500 milijardi dolara godišnje.

"Jedini je problem što oni ne znaju da ću ja pobijediti i da će postizanje sporazuma biti mnogo teže postići tokom mog drugog mandata. Bilo bi za njih mudro da sada reagiraju", rekao je Trump.