DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PISMO
 
Trump: Kimovo pismo sadrži malu ispriku zbog lansiranja projektila
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.08.2019. - 08:12:25
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da je primio pismo Kim Jong-una koje sadrži "malu ispriku" za nedavno ispaljivanje projektila kratkog dometa.

Najnoviji Trumpov komentar dolazi nekoliko sati nakon što je Pjongjang izveo peto takvo ispaljivanje u nekoliko tjedana.

Trump je već otkrio da postoji pismo na pet stranica koje mu je uručeno u petak.

U tvitu o tome pismu Trump je rekao da je Kim objasnio da će testiranje projektila prestati kad se okončaju zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe.

"To je dugo pismo, većina sadržaja odnosi se na pritužbe na besmislene i skupe vježbe", napominje Trump u tvitu.

Kim bi htio sastanak, ali tek kad prestanu vježbe

Također je rekao da je Kim napisao kako bi se, nakon što vježbe prestanu, volio ponovno sastati i pregovarati.

Američki predsjednik nije rekao kad bi se sastanak mogao održati, no dodao je da se veseli susretu s njime "u ne tako dalekoj budućnosti".

Ispalili dva balistička projektila: "To je demonstracija sile"

Južnokorejski predsjednički ured objavio je u subotu da je Sjeverna Koreja ispalila kako se čini dva balistička projektila kratkog dometa s mjesta na sjevernokorejskoj istočnoj obali.

Južna Koreja rekla je da to lansiranje tumači kao "demonstraciju sile", tempiranu s godišnjim zajedničkim vježbama južnokorejske i američke vojske.

Seul je rekao da očekuje nova lansiranja sljedećih tjedana.

Projektili ispaljeni u subotu letjeli su oko 400 kilometara, dosegavši maksimalnu visinu od 48 kilometara prije no što su pali u Istočno more, poznato i kao japansko more, priopćila je južnokorejska vojska.

Rezolucije UN-a Sjevernoj Koreji zabranjuju ispaljivanje balističkih projektila, bez obzira radi li se o kratkom, srednjem ili dalekom dometu.