DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CARINE
 
Trump: Ako ne dođe do sporazuma s Meksikom, od ponedjeljka uvodimo carine od 5%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2019. - 07:33:30
WASHINGOTN - Predsjednik Donald Trump ustvrdio je u srijedu da je postignut napredak u razgovorima s Meksikom o zaustavljanju priljeva migranata u SAD, ali da će, ukoliko u nastavku ne dođe do sporazuma, u ponedjeljak početi naplata pet posto carine za meksičku robu.

"Rasprava o useljavanju u Bijeloj kući s predstavnicima Meksika završila je za danas. Napreduje se, ali ne i dovoljno!" objavio je Trump na Twitteru.

"Razgovori s Meksikom nastavit će se sutra s razumijevanjem da, ukoliko ne dođe do sporazuma, carine od pet posto počinju u ponedjeljak s mjesečnim povećanjima prema rasporedu", dodao je.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard izjavio je da je sastanak bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko pokušava učiniti kako bi ih usporilo.

"Danas ne raspravljamo o tarifama", rekao je Ebrard na tiskovnoj konferenciji nakon sastanaka s američkim dužnosnicima u Washingtonu. "Razgovor je bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko radi ili predlaže Sjedinjenim Državama te na našu zabrinutost zbog situacije u Srednjoj Americi", prenosi Reuters.

Trump je ranije najavio povećanje carina od pet posto, uz daljnji rast do čak 25 posto tijekom godine, na svu uvezenu robu iz Meksika kako bi tu državu pritisnuo da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice.