DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Trgovina na malo u Srbiji na najvišem nivou u skoro tri godine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.04.2019. - 12:01:49
ANALIZA - Dobri rezultati u prometu u maloprodaji u Srbiji nastavljeni su porastom od 10,8 odsto međugodišnje u februaru, čime su premašena očekivanja analitičara Erstea od 4,9 procenata međugodišnje.

Rast maloprodaje u februaru bio je najbrži u poslednje gotovo tri godine, ukazujući na potencijalno jak uticaj lične potrošnje u predstojećoj objavi BDP-a za prvi kvartal. Visoki iznosi stope cifre koji se odnose na trgovinu rezultat su realnog rasta zarada (od oko pet odsto) i pozitivnih kretanja na tržištu rada, pošto se stopa zaposlenosti približila nivou od 60 procenata.

Pad aktivnih kamatnih stopa takođe je stimulisao rast kredita, koji je kod domaćinstava dostigao 12 procenata međugodišnje na kraju prošle godine, sa naročito jakim rastom gotovinskih kredita (18 odsto međugodišnje u decembru). Za naredni period očekujemo nastavak pozitivnih trendova u maloprodaji tokom cele godine, podržanih znatnim porastom zaposlenosti i stabilnim rastom raspoloživog dohotka.

Na nešto duže staze, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nedavno je sugerisala da bi Vlada mogla da ponovo podigne plate u javnom sektoru na kraju godine ukoliko rast BDP-a bude iznosio najmanje 3,5 odsto. Što se tiče industrijske proizvodnje, ona je u februaru zabeležila rast od 2,4 procenta međugodišnje, suprotno od naših očekivanja da će se još jedan mesec zadržati u negativnoj zoni. Posmatrano po sektorima, sektor rudarstva i sektor energetike dali su negativan doprinos padom od 1,4 i 1,3 odsto međugodišnje, respektivno, dok je važan prerađivački sektor zabeležio iznenađujući porast od 3,8 procenata međugodišnje, zahvaljujući snažnom porastu proizvodnje ostale opreme za transport.

Za naredni period ostajemo oprezni po pitanju ovogodišnjeg obima industrijske proizvodnje Srbije, zbog kosovskih taksi na uvoz, niže proizvodnje kompanije FCA (FIAT Chrysler Automobiles) i nižih projekcija rasta na ključnim izvoznim tržištima. Nije ostvareno puno napretka po pitanju kosovskih taksi i one će se verovatno negativno odraziti na konkretne podatke, kratkoročno gledano.