SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODBIJENICA
 
Trgovački sud odbio prijedlog za stečaj Tehnike
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.04.2018. - 19:15:02
ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu u u petak je donio rješenje kojim se odbija prijedlog Zagorje-Tehnobetona za stečajem Tehnike. 

Prethodno, u predmetu koji se kod Trgovačkog suda Zagreb vodi povodom prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom sudski vještak imenovan od strane suda izradio i sudu predao financijsko-knjigovodstveni vještački nalaz, u kojem je vještak izričito zaključio da je imovina Tehnike veća od obveza, te da ne postoji stečajni razlog prezaduženosti. 

Zagorje Tehnobeton u svom prijedlogu je naveo da ima tražbinu prema Tehnici u iznosu od 33,4 milijuna kuna, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu. Ističe i kako kod Tehnike postoji stečajni razlog prezaduženosti, jer mu je imovina manja od postojećih obveza.

Tehnika je, pak, već ranije, još sredinom veljače, ocijenila da je prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad njom, koji je podnijelo Zagorje Tehnobeton, neosnovan. Tada je istaknula da Zagorje Tehnobeton nije vjerovnik Tehnike, jer nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema toj kompaniji.

Tehnika je u 2017. poslovala s gubitkom od 141,8 milijuna kuna, u odnosu na 926 milijuna kuna neto dobiti ostvarene godinu ranije, a na negativan rezultat poslovanja posebno je utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor.