SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Tomašić: Sin mi odlazi u Kanadu, od domoljublja se ne živi
Autor/izvor: SEEbiz / HRT / Večernji list
Datum objave: 16.03.2014. - 15:28:01
ZAGREB - Nema te grupe koja će meni zabraniti da branim hrvatske interese, mi predstavljamo građane Hrvatske i moramo raditi ono što treba građanima Hrvatske - smatra predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić, komentirajući stalne prozivke grupacije europučana (EPP) u Europskom parlamentu, kako ne bi smjela biti kandidatkinja na listi HDZ-a, koji je dio europučana.

Ruža Tomašić ističe da je potpisala koaliciju s Tomislavom Karamarkom i HDZ-om, a ne s EPP-om.

-  To nije lista HDZ-a, već koalicijska, sa šest stranaka, napomenula je u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u i odbacila tvrdnje da je bila protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Premda je uvjerena u svoju snagu, kaže da na izbore ne bi išla s neovisnom listom.

- Ova koalicija je vrsta probe za parlamentarne izbore, na koje HDZ, HSP AS, HSS i ostali idu zajedno za dvije godine - kaže Ruža Tomašić.

Komentirajući boravak predsjednika Vlade Zorana Milanovića u Australiji, kaže da je i "prije predsjednik Vlade trebao ići u Australiju, ali ne sad kad nam prijeti Treći svjetski rat zbog problema u Ukrajini".- Premijer Milanović je bahat, ali nema razloga biti bahat jer nije ništa napravio iza sebe kad je dolazio na vlast i kleo se u Plan 21 - smatra Ruža Tomašić.

Voditelj i urednik Aleksandar Stanković pitao ju je i za njen odnos prema NDH-u i činjenici da je u Australiji snimljena pod slikom Ante Pavelića.

- Naša emigracija ima pravo raditi ono što im paše komentirala je ona i napomenula da joj ne smeta pozdrav 'Za dom spremni', kojega ne smatra nacističkim.

Govoreći o Paveliću, sjetila se Josipa Broza Tita i navela da je Tito bio gori od Pavelića, jer "je u njegovo vrijeme poginulo je puno više ljudi. Ili ćemo se odreći svih diktatora ili nikoga - tvrdi ona.

Za presudu HDZ-u u aferi Fimi media ona kaže da joj ne smeta što HDZ treba vratiti novac, "netko treba to platiti, ako se doista to dokaže", veli, no smeta joj što se smatra da su svi u stranci odgovorni.- Nije fer 200.000 članova nazivati zločinačkom organizacijom. Nije mi logično da nitko ni iz sadašnjeg vodstva HDZ-a nije znao za Sanadera i Fimi mediju.

O današnjim izborima u Srbiji i tome što će našem istočnom susjedu to donijeti, Ruža Tomašić poručuje da "trebamo stabilnu Srbiju u regiji, pod uvjetom da ta zemlja napravi sve što se od nje traži - priznati gdje su ratni logori, platiti ratnu odštetu...

- Ovo je 2014. godina, Srbija će jednog dana ući u EU, ali ne bih htjela da Europska komisija ucjenjuje Hrvatsku i popušta Srbiji. No, bit ću protiv ako Srbija ne ispuni uvjete prema Hrvatskoj - poručuje Ruža Tomašić.

Inače, otkrila je da joj sin joj odlazi u Kanadu "trbuhom za kruhom", čega se najviše bojala.

- Nadam se da će se vratiti, on je bio u Hrvatskoj vojsci. To je poraz ove države da mladi odlaze, a država im je mogla puno više pružiti. Naš sin nikad nije htio živjeti na grbači roditelja - objašnjava R. Tomašić, čiji je sin rođen u Kanadi i tamošnji je državljanin, no ona misli da će se razočarati u Kanadi i vratiti u Hrvatsku.

"Od domoljublja se ne živi" - zaključuje ona.