SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SCENARIJI
 
Tko će profitirati od trgovinskog rata između Kine i SAD-a?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.08.2019. - 21:18:38
BERLIN - Dodatne američke tarife na uvoz robe iz Kine kojima prijeti Trump negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi ujedno donijele umjerenu korist SAD-u, Europi i Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi preokrenuti korist SAD-a u štetu i donekle ublažiti kineske gubitke, i omogućiti istovremeno Britaniji i EU da izvuku još veće koristi, pokazuje najnovija računica njemačkog Instituta IFO.

"Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posljedice za Kinu su ograničene", kaže Marina Steininger, istraživačica IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu 10-postotnu carinu na preostali uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, to bi Njemačkoj donijelo dodatni prihod od 94 milijuna eura, Francuskoj 129 milijuna eura, Italiji 183 milijuna, Španjolskoj 25 milijuna i Velikoj Britaniji 86 milijuna eura, navodi se u objavi IFO instituta.

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi eura i a za SAD 1,8 milijardi eura. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi eura.

"To proizlazi iz činjenice da jednostrano povećanje američkih carina favorizira domaće proizvođače i povećava prihode", kaže Steiniger.

Istovremeno, posljedice bi trpjeli američki potrošači, jer tarife nagrizaju kupovnu moć domaćinstava i smanjuju realne zarade, budući da carine poskupljuju uvoznu robu.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem 10-postotnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla zabilježiti smanjenje štete na 21,6 milijardi eura, dok bi se dobitak SAD pretvorio u minus od 1,5 milijardi eura. Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju "trljale ruke" i najviše profitirale.

Njemačka bi zabilježila dodatnih 323 milijuna eura prihoda, Francuska 168 milijuna eura, Italija 231 milijun, Španjolska 25 milijuna, a Ujedinjeno Kraljevstvo 58 milijuna eura.

Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi eura.

Ni deprecijacija juana ni negativni efekti rastućih neizvjesnosti za investitore nisu uključeni u ove proračune.