SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLEMENITI METALI
 
Thorsten Schulte: Veliki ulagački potencijal srebra
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.04.2012. - 14:33:00
Zadnja izmjena: 17.04.2012. - 16:31:11
ZAGREB - Ulaganje u plemenite kovine u vremenima krize papirnatog novca za investitore je vjerojatno najbolja mogućnost za spašavanje imovine, rečeno je danas na "Zagreb Elementum 2012.", prvoj hrvatskoj konferenciji o ulaganju u plemenite kovine.
U idućim godinama, od 2012. do 2016. godine, uslijed pritiska tereta prezaduženosti europskih gospodarstava, posljednji izlaz moglo bi biti tiskanje novca, a bez prethodnog inflacijskog zamaha, monetarna će reforma biti teško provediva.

U takvim okolnostima, ulagačima su zlato i srebro najbolje osiguranje za zaštitu od inflacije i posljedica moguće monetarne reforme, tvrdi gost konferencije, njemački financijski stručnjak Thorsten Schulte koji je predstavio svoju knjigu "Spasite imovinu ulaganjem u srebro".

Oba plemenita metala imaju veliku prednost u odnosu na dionice i nekretnine, posebice u odnosu na moguće intervencije države koja traži nove prihode, pri čemu je srebro čak i bolje od zlata. Mnogi ulagači nisu svjesni velikih potencijala srebra koje je potrebno, kako u realnom gospodarstvu, tako i u medicini, a i brojne tehnologije budućnosti bez njega su nezamislive, kaže Schulte.

Godišnja potražnja za zlatom u većini se slučajeva temelji na nakitu i investicijama, a samo manji postotak otpada na industriju, dok se srebro često koristi u realnom gospodarstvu. U luksuzan automobil ugrađeno je više od dvije unce srebra, u svaki mobilni telefon gotovo 250 miligrama, a više od 90 posto solarnih ploča sadrži srebro. Srebro također nalazimo u mnogim tehnologijama budućnosti.

Schulte ističe kako ne postoji ni realna opasnost od "mjehura" plemenitih kovina, čija je cijena zadnjih godina porasla, ali znatno manje od povećanja obveznica i potražnje papirnatog novca.

Plemenite kovine izrazito su stabilne i pouzdane investicije koje vrlo dugo čuvaju svoju vrijednost, što potvrđuje podatak da je jednom uncom zlata prije 200 godina bilo moguće kupiti istu količinu robe kao i danas. Osim toga, zlato i srebro su univerzalna valuta koja svugdje u svijetu ima istu vrijednost, koja se pak u svakom trenutku može pratiti na svjetskim burzama, rečeno je na konferenciji.