SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SNIŽENJE CIJENA
 
Thomas Cook za snižene prognoze krivi – vrućinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.09.2018. - 08:56:26
LONDON - Britanski turoperater Thomas Cook snizio je u ponedjeljak procjenu godišnje dobiti zbog ljetnog vala vrućina koji ih je prisilio na sniženje cijena aranžmana za ljetni odmor, prenose britanski mediji.

Mnogi su potrošači odložili rezervacije odmora u inozemstvu i ostali kod kuće u lipnju i srpnju kako bi uživali u suncu, priopćili su iz kompanije, a prenosi BBC.

Zbog toga su u Thomas Cooku bili prisiljeni u kolovozu i rujnu ponuditi veće popuste no što je uobičajeno.

U današnjem su priopćenju snizili procjenu godišnje dobiti, na 280 milijuna funti, u odnosu na srpanjsku prognozu od oko 323 milijuna funti.

U srpnju su upozorili da će im godišnja dobit biti nešto niža no što tržište očekuje budući da je više ljudi umjesto da rezerviraju last-minute putovanja odlučilo ostati kod kuće.

U današnjem su priopćenju istaknuli da su zahvaljujući većem broju rezervacija za odmor u Turskoj, Egiptu, Tunisu i Grčkoj zabilježili 12 posto više rezervacija u ljetnom razdoblju nego u istom razdoblju prošle godine.

Cijene aražmana bile su pak u prosjeku pet posto niže nego prošle godine.

U Thomas Cooku također upozoravaju da se utjecaj vala ljetnih vrućina osjeća i u prodaji aranžmana u zimskoj polovini godine.

„Značajno sniženje (procijenjenih rezultata) za 2018. godinu utjecat će u određenoj mjeri i na 2019. godinu", rekao je izvršni direktor Peter Fankhauser investitorima.

Kompanija obično ostvari cijelu godišnju dobit tijekom ljeta.

U kolovozu je njihov konkurent Tui Group potvrdio prognozu godišnje dobiti, napominjući ujedno kako zbog vala ljetnih vrućina vjerojatno neće premašiti tu procjenu.