DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Thaci: Ako ove godine ne bude sporazuma, ulazimo u opasnu zonu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 24.06.2019. - 14:07:35
PRIŠTINA - Predsednik Kosova Hashim Thaci ocenio je u ponedeljak da ukoliko ove godine ne bude postignut pravno obvezujući sporazum između Kosova i Srbije, može doći do opasne zone i destabilizacije celog regiona.

"Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države s državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku SAD-a i EU-a. Ne sumnjam da ako ove godine ne napravimo pravno obvezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući ćemo u opasnu zonu odnosa koji bi mogli destabilizirati cijelu regiju", rekao je Thaci na otvaranju konferencije "Glas naroda", prenosi Beta.

On je naglasio kako situacija i nedavni događaji nisu obećavajući i da se stvari uopće ne kreću.

"Unatoč nedavnim inicijativama za otvaranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbednost i stabilnost Kosova", rekao je.

Kosovski predsednik je rekao kako je zadovoljan što scenarij "korekcije granica" u istraživanju ima najveću građansku podršku.

"Svi mi ovdje smo svjesni da ne možemo čekati još dvadeset godina da jednom za svagda okončamo odnose između nas i Srbije. Vreme nije naš saveznik. Status quo u ovim izveštajima sa Srbijom je nestabilan. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 posto ispitanika protiv statusa quo", rekao je Thaci.

On je naveo da kao predsjednik Kosova ima moralnu dužnost da učini sve da pomogne da se Albanci koji žive u Preševskoj dolini pridruže Kosovu na potpuno miran i demokratski način.