SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGODA
 
Tesla odgađa početak proizvodnje kamiona na struju za 2020.
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 16.06.2019. - 21:45:30
SAN FRANCISCO - Elon Musk je potvrdio da proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi neće početi prije kraja naredne godine.

Kada je u studenome 2017. Musk predstavio svijetu prototip kamiona na struju Tesla Semi, najavljeno je da će serijska proizvodnja započeti tijekom 2019. godine.

Ipak, kao što je to bio slučaj i sa nekim prethodnim modelima ove kompanije, došlo je do pomicanja datuma lansiranja produkcijske verzije jer se pokazalo da je prvobitan rok bio preambiciozan.

Novi rok je kraj 2020. godine, a nije poznato kako će na ovo odlaganje reagirati kompanije koje su već naručile kontigente Tesla Semi kamiona za svoje flote, kao što su Anheuser-Busch, UPS, FedEx i Walmart.

Ukoliko se preliminarne specifikacije ne promijene, produkcijski Tesla Semi u verziji s najvećom autonomijom moći će prijeći do 804 km prije nego što mu se baterije isprazne. Ova autonomija odnosi se na vožnju autoputem, kada je kamion opterećen tovarom od 40 tona.

Ranije je najavljeno da će bazični Tesla Semi, sa autonomijom od 482 km, u SAD-u imati startnu cijenu od 150.000 dolara, dok će model s radijusom kretanja od 804 km koštati 180.000 dolara.