SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Tenzije na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 61 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.11.2019. - 17:51:57
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 61 dolara zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku povezanih s Iranom, koje su zasjenile rast zaliha u SAD-u i splasnula očekivanja američko-kineskog trgovinskog dogovora.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan, na 61,23 dolara. Jučer su zaključile trgovanje u minusu 1,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 55,44 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,84 dolara.

Američki nosač zrakoplova Abraham Lincoln prošao je u utorak Hormuškim tjesnacem, ključnim plovnim putem za globalnu trgovinu naftom, nakon višednevnih prosvjeda u Iranu zbog podizanja cijene goriva. Iranske vođe tvrde da su prosvjede potaknuli njihovi neprijatelji u inozemstvu.

Iranski predsjednik Hasan Ruhani objavio je danas da su dokončali prosvjede u kojima je bilo i poginulih.

Napetosti u Perzijskom zaljevu buknule su ovoga ljeta nakon napada na naftne tankere, uključujući i onaj u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tržišta je posebno uznemirio veliki napad na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koja su nakratko paralizirala proizvodnju vodećeg izvoznika nafte u svijetu.

"Takvi događaji pojačavaju dojam o zaoštravanju napetosti na Bliskom istoku i objašnjavaju današnji blagi rast cijena nafte. Sve je to dio kontinuiranog niza incidenata koji se vrte oko Saudijske Arabije i Irana i još nisu riješeni", rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Značajniji rast cijena zakočio je rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za šest milijuna barela, prema jučer objavljenom izvješću Američkog instituta za naftu (API).

„Podaci API-ja pokazali su da su američke zalihe u prošlome tjednu prilično snažno porasle, što bi, u slučaju potvrde u službenom izvješću američke vlade, moglo ponovo spustiti cijene", rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Američka potražnja za naftom usporila je tijekom dugotrajnog trgovinskog rata s Kinom. Nade u okončanje spora kroz potpisivanje „prve faze" sporazuma splasnule su zbog neslaganja dvije strane oko ukidanja carina.

Kina je u srijedu kritizirala i zakon koji je usvojio američki Senat a cilja na zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu u kontekstu suzbijanja prosvjednog pokreta.

„Još se uvijek strahuje za trgovinske pregovore, uz sve značajnije pesimistične tonove. Ne budu li carine značajno smanjene, to će biti prilično negativna stvar", rekao je Stephen Innes iz AxiTradera.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 62,51 dolar, što znači da je pala 93 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.