DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
Tempo zapošljavanja u Francuskoj ponovo na predkriznoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.02.2018. - 18:20:24
PARIZ - Francusko gospodarstvo otvorilo je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca više od 50 tisuća novih radnih mjesta, čime se tempo zapošljavanja vratio na predkrizne razine, pokazali su u utorak objavljeni službeni podaci.

Francuska je prošle godine zahvaljujući niskim kamatnim stopama, oporavku globalnog gospodarstva i optimizmu poslovnih čelnika dokončala desetogodišnje razdoblje slabašnog rasta i zapošljavanja u kojem je bez posla ostalo gotovo 3,5 milijuna ljudi.

U četvrtom je tromjesečju 2017. neto otvoreno 53.300 novih radnih mjesta, što je za 0,3 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje, objavio je u prvoj procjeni državni zavod za statistiku INSEE.

Time je u prošloj godini ukupan broj novootvorenih radnih mjesta dosegnuo 253.500, što predstavlja povećanje za 1,3 posto u odnosu na 2016. godinu kada je francusko gospodarstvo poraslo najsnažnijim tempom od 2011.
Iz statističkog su zavoda za Reuters kazali da je tempo zapošljavanja u prošloj godini bio najsnažniji od 2007., prije izbijanja financijske krize koja je u Francuskoj potaknula recesiju i prouzročila ukidanje stotina tisuća radnih mjesta.

Unatoč pojačanom zapošljavanju stopa nezaposlenosti već šest godina nije pala ispod razine od devet posto, uz objašnjenje mnogih poslodavaca da ne mogu pronaći radnike s potrebnim kvalifikacijama. Nestašica radne snage najteže pogađa industriju, strojogradnju i sektor informatičkih tehnologija.

Podaci za zadnje prošlogodišnje tromjesečje pokazuju da su gotovo sva nova radna mjesta otvorena u dominantnom uslužnom sektoru.
U industriji je pak neto zatvoreno 400 radnih mjesta, što znači da je zamalo zaključila petogodišnji trend pada zapošljavanja.
U građevinskom sektoru neto je otvoreno 4.900 radnih mjesta.

INSEE je u utorak izvijestio i da je u siječnju u Francuskoj osnovano 55.675 kompanija, gotovo 20 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, iako su čak 44 posto novih poduzeća osnovali samozaposleni radnici registrirani kao pravne osobe, napominje Reuters.