SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
5G
 
Telenor se distancira od Huaweija, izabrao Ericsson za 5G
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.12.2019. - 13:57:00
Zadnja izmjena: 13.12.2019. - 14:36:28
OSLO – Telenor je odabrao švedsku kompaniju Ericsson kao ključnog providera tehnologije za svoju telekomunikacijsku mrežu pete generacije (5G) u Norveškoj.

Prenoseći ovu informaciju, britanski Reuters ocenjuje da se time norveški mobilni operator postepeno distancira od kineskog Huaweija nakon desetogodišnje suradnje na 4G mreži, i podsjeća da SAD, koje su u trgovinskom ratu s Kinom, vrše pritisak na NATO saveznike poput Norveške da isključe Huawei iz unosnih 5G ugovora, tvrdeći da se njegova oprema navodno može koristiti za špijuniranje.

Huawei je kategorično odbacio američke tvrdnje da se 5G mreže koje gradi mogu koristiti kao alat za špijuniranje, a Kina je optužila Washington da koristi sigurnosne argumente za dalju politizaciju sukoba koji je u osnovi trgovinski.

„Ericsson će modernizirati i izgraditi 5G radio pristupnu mrežu (RAN) Telenora. Modernizacija će trajati četiri-pet godina. Zato će Telenor koristiti opremu od postojećeg RAN dobavljača Huaweija za održavanje 4G mreže i nadogradit će je na 5G pokrivenost u odabranim dijelovima Norveške“, navodi se u priopćenju Telenora.

Telenor, pod kontrolom države, najveći je norveški telekomunikacijski operater, a aktivan je i u ostatku nordijske regije, kao i u pet azijskih zemalja, opslužujući oko 183 milijuna klijenata.