SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
5G
 
Telenor će za 5G mrežu koristiti i opremu Huaweija
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.12.2019. - 19:48:20
OSLO – Norveški Telenor objavio je da će opremu Huaweija koristiti za razvoj i nadogradnju 5G mreže, kao i za održavanje postojeće 4G mreže.

Telenor je nešto ranije objavio da je odabrao švedsku kompaniju „Ericsson“ kao ključnog providera tehnologije za svoju telekomunikacijsku mrežu pete generacije (5G RAN) u Norveškoj.

„Mi ćemo, međutim, surađivati i s Huaweijem radi održavanja 4G mreže i poboljšanja 5G mreže u nekim dijelovima Norveške“, navela je Hane Knudsen, potpredsjednica za komunikacije Telenora, prenosi Reuters.

Ericsson će modernizirati i izgraditi 5G radio pristupnu mrežu (RAN) Telenora. Modernizacija će trajati četiri-pet godina. Zato će Telenor koristiti opremu od postojećeg RAN dobavljača Huaweija za održavanje 4G mreže i nadogradit će je na 5G pokrivenost u odabranim dijelovima Norveške.

Telenor, pod kontrolom države, najveći je norveški telekomunikacijski operater, a aktivan je i u ostatku nordijske regije, kao i u pet azijskih zemalja, opslužujući oko 183 milijuna klijenata.