SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Telefonska sjednica Vlade zbog dokapitalizacije Petrokemije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.10.2018. - 14:26:56
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluke koje omogućuju završetak procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije.

"Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital trgovačkog društva Petrokemija d.d., zatim za stjecanje udjela u ime Republike Hrvatske u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade d.o.o. za trgovinu i usluge te je dana suglasnost i ovlaštenje za sklapanje Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d.

Dodatno, donesena je odluka kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a d.d. za reprogram duga Petrokemije d.d. s osnove isporuke plina.

Prihvaćanjem ovih odluka Vlada je ispunila sve dogovorene obveze koji su uvjet zaključenja transakcije i stvorila je uvjete za uspješnu dokapitalizaciju od strane strateških partnera.

Naime, proces dokapitalizacije Petrokemije započet je još sredinom 2017. godine no tijekom 2018. godine intenzivirane su aktivnosti na provedbi procesa kroz razgovore i komunikaciju s potencijalnim strateškim parterima te s Europskom komisijom, u smislu potvrde u suglasnosti cijeloga procesa sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Podsjećamo da su u svibnju ove godine društvo INA d.d. i PPD Vladi dostavili zajedničko pismo Namjere za sudjelovanjem u uplati i upisu dionica društva Petrokemija d.d. u trenutnom procesu dokapitalizacije te je nakon zaprimanja službene ponude, započeo zajednički rad na izradi među-dioničarskog ugovora.

Vlada je radi pripreme dokapitalizacije preuzela obveze Petrokemije d.d. u iznosu od 450 milijuna kuna dok se dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala očekuje od investitora koji žele dokapitalizirati tvrtku – to su prije svega INA d.d. i PPD, te druga javna poduzeća, mirovinski fondovi i ostali zainteresirani ulagači.

U subotu, 27. listopada 2018. godine održana je 29. sjednica Nadzornog odbora Petrokemije d.d. na kojoj je donesena Odluka o davanju suglasnosti Upravi na Odluku o provođenju

postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

Petrokemija d.d., glavni je proizvođač mineralnih gnojiva s godišnjom proizvodnjom od 1,2 milijuna tona gnojiva i kemijskih proizvoda te Vlada očekuje da će završetak procesa dokapitalizacije omogućiti dugoročno kvalitetno poslovanje te restrukturiranje Petrokemije", priopćeno je iz Vlade.