GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabranama protiv tehnološke moći: SAD opozvao neke izvozne dozvole za prodaju čipova Huaweiju

Zabranama protiv tehnološke moći: SAD opozvao neke izvozne dozvole za prodaju čipova Huaweiju
IZGUBLJENA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 08:08
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - SAD je opozvao određene licence za izvoz čipova kineskom tehnološkom divu Huaweiu, priopćilo je u utorak CNBC-u Ministarstvo trgovine, u svojim posljednjim naporima da obuzda tehnološku moć Kine.

"Kontinuirano procjenjujemo kako naše kontrole mogu najbolje zaštititi našu nacionalnu sigurnost i interese vanjske politike, uzimajući u obzir okruženje prijetnji koje se neprestano mijenja i tehnološki krajolik", rekao je glasnogovornik Commercea u izjavi.

"Kao dio ovog procesa, kao što smo radili u prošlosti, ponekad opozivamo izvozne dozvole", rekao je glasnogovornik, odbijajući komentirati konkretne dozvole. "Ali možemo potvrditi da smo opozvali određene licence za izvoz u Huawei."

Huawei je 2019. godine stavljen na američku trgovinsku crnu listu, koja je zabranila američkim tvrtkama prodaju tehnologije – uključujući 5G čipove – kineskom tehnološkom divu zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. Godine 2020. SAD je postrožio ograničenja čipova za Huawei, zahtijevajući od stranih proizvođača koji koriste američku opremu za proizvodnju čipova da dobiju licencu prije nego što mogu prodavati poluvodiče Huaweiju.

Huaweijevo poslovanje s potrošačima, koje uključuje pametne telefone i prijenosna računala, bilježi preporod nakon lansiranja pametnog telefona Mate 60 Pro u kolovozu.

Analiza TechInsightsa Huaweijevog pametnog telefona Mate 60 Pro otkrila je napredni čip koji je napravio najveći kineski proizvođač čipova, SMIC. Također se navodi da je pametni telefon opremljen 5G vezom – značajkom koju su američke sankcije nastojale blokirati.

Američke tvrtke za proizvodnju čipova Qualcomm i Intel dvije su tvrtke koje isporučuju čipove Huaweiju. Qualcomm je u podnesku SEC-u ranije ovog mjeseca rekao da očekuje da će njegovi klijenti, kao što je Huawei, razvijati vlastite čipove "dodatno utjecati" na poslovanje.

"Iako smo nastavili prodavati proizvode s integriranim krugovima Huaweiju pod našim licencama, ne očekujemo da ćemo prihode od proizvoda Huawei dobiti nakon tekuće kalendarske godine", rekao je Qualcomm.

“Osim toga, u mjeri u kojoj Huaweijevi 5G uređaji preuzimaju udio od kineskih proizvođača originalne opreme koji koriste naše 5G proizvode ili od nekoneskih OEM-ova koji koriste naše 5G proizvode u uređajima koje prodaju u Kini, naši prihodi, rezultati poslovanja i novčani tokovi mogli bi dodatno utjecati”, rekao je Qualcomm.

Huawei je prošlog mjeseca lansirao svježu liniju telefona – seriju Pura 70 – u pokušaju da izazove Apple u Kini.

Apple se suočava s pritiskom Huaweija u Kini jer je prodaja iPhonea pala za 19,1% u prvom kvartalu, dok je prodaja Huaweijevih pametnih telefona porasla za 69,7%, prema Counterpoint Researchu.

Huaweijeva neto dobit u 2023. porasla je za 144,5% u odnosu na godinu prije na 87 milijardi juana (oko 12 milijardi dolara) djelomično potpomognuta prodajom Mate 60 Pro u Kini, otkrila je tvrtka u ožujku.

Tagovi: huawei, qualcomm, intel, čipovi, tehnologija
PROČITAJ I OVO
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE