GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TikTok tuži američku vladu

TikTok tuži američku vladu
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2024 / 20:02
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - TikTok tuži vladu Sjedinjenih Država u nastojanju da zaustavi provedbu zakona usvojenog prošlog mjeseca kojim se želi prisiliti kineskog vlasnika aplikacije da proda aplikaciju ili da je zabrani.

U tužbi, podnesenoj u utorak pri žalbenom sudu SAD-a za Okrug D.C., tvrdi se da prijedlog zakona, Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolira strano neprijateljstvo, krši ustavnu zaštitu slobode govora.

U tužbi se zakon naziva "kršenjem bez presedana" Prvog amandmana.

“Prvi put u povijesti, Kongres je donio zakon koji podvrgava jednu, imenovanu govornu platformu trajnoj, nacionalnoj zabrani,” napisao je TikTok u tužbi, “i zabranjuje svakom Amerikancu sudjelovanje u jedinstvenoj online zajednici s više od 1 milijarda ljudi širom svijeta.”

Tvrtka tvrdi da pozivanje na brigu o nacionalnoj sigurnosti nije dovoljan razlog za ograničavanje slobode govora i da je na saveznoj vladi teret dokazivanja da je to ograničenje opravdano. Taj teret nije ispunila, stoji u tužbi.

Ministarstvo pravosuđa nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Glasnogovornik Bijele kuće uputio je zahtjev za komentar Ministarstvu pravosuđa.

Očekuje se da će tužba, koja se očekivala otkako je predsjednik Joe Biden potpisao zakon 24. travnja, produžiti ionako poduži rok za potencijalnu zabranu ili prodaju aplikacije. ByteDance, kineski vlasnik TikToka, već je imao više od godinu dana da napravi korak. Sada će pravni postupci pauzirati taj rok, što znači da bi mogle proći godine prije nego što zabrana stupi na snagu.

Tužba od utorka najnoviji je razvoj događaja koji je postao višegodišnji napor američke vlade da učinkovito zabrani TikTok. Napori da se obuzda popularna aplikacija za dijeljenje videa traju od 2020. i pod administracijom Trumpa i Bidena. Savezna vlada i deseci država već su zabranili korištenje TikToka na uređajima u vlasništvu vlade.

Tagovi: TikTok,
PROČITAJ I OVO
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
ČIPOVI
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
HONG KONG - Kina osniva najveći državni investicijski fond za poluvodiče vrijedan 47,5 milijardi dolara, a s ulaganjima šest najvećih državnih banaka u zemlji, fond naglašava nastojanje kineskog čelnika Xi Jinpinga da ojača poziciju Kine kao tehnološke velesile, piše CNN.
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
PREGOVORI
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
RIM - Amazonova računalna jedinica AWS pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje svog poslovanja s podatkovnim centrima u zemlji kao dio napora tehnološkog diva da poveća svoju ponudu oblaka u Europi, rekle su četiri osobe upoznate s tim pitanjem.
Muskova tvrtka xAI s injekcijom od šest milijardi
KAPITAL
Muskova tvrtka xAI s injekcijom od šest milijardi
NEW YORK - Tvrtka za razvoj umjetne inteligencije xAI, koja je u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska, dobila je šest milijardi dolara svježih sredstava od investitora.
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
CIJENE
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
PEKING - Najnapredniji čip za umjetnu inteligenciju (AI) koji je razvila NVIDIA za kinesko tržište imao je slab debi, jer je slabija prodaja dovela do niže cijene u usporedbi s konkurentskim čipom kineskog Huaweija, izvijestio je Reuters pozivajući se na obaviještene izvore.
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
OČEKIVANJA
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
LONDON - Sektori koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji bilježe rast produktivnosti, pokazalo je istraživanje PricewaterhouseCoopersa (PwC).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE