GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muskov startup X.AI prikuplja milijardu dolara svježeg kapitala

Muskov startup X.AI prikuplja milijardu dolara svježeg kapitala
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 22:17
Autor: SEEbiz
NEW YORK - X.AI, startup za umjetnu inteligenciju koji je osnovao Elon Musk, podnio je zahtjev SEC-u za prikupljanje do milijardu dolara u ponudi dionica.

Tvrtka je već donijela gotovo 135 milijuna dolara od četiri investitora, s prvom prodajom koja se dogodila 29. studenog, i ima "obvezujući i provediv ugovor" za kupnju preostalih dionica, stoji u podnesku.

AI startup, koji je Musk najavio u srpnju, nastoji "razumjeti pravu prirodu svemira", prema svojoj web stranici. Prošli mjesec X.AI je objavio chatbot pod nazivom Grok, za koji tvrtka kaže da je modeliran prema “Vodiču kroz galaksiju za autostopere”. Chatbot je debitirao s dva mjeseca obuke i ima znanje o internetu u stvarnom vremenu, tvrdi tvrtka.

"Grok je osmišljen kako bi odgovarao na pitanja s malo duhovitosti i ima buntovničku crtu, stoga ga nemojte koristiti ako mrzite humor!" X.AI je napisao na svojoj web stranici, dodajući: "Također će odgovoriti na pikantna pitanja koja većina drugih AI sustava odbija."

Tvrtka nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Uz Grok, X.AI se želi izravno natjecati s tvrtkama uključujući kreatora ChatGPT-a OpenAI, koji je Musk pomogao pokrenuti prije nego što ga je sukob sa suosnivačem Samom Altmanom natjerao da napusti projekt 2018. Također će se natjecati s Googleovom Bard tehnologijom i Anthropicovom Claude chatbot.

Ranije ove godine, Musk je navodno osigurao tisuće moćnih grafičkih procesorskih jedinica (GPU) od Nvidije, vrste čipova potrebnih za izgradnju velikog jezičnog modela.

X.AI jedna je od mnogih tvrtki u vlasništvu ili na čelu s Muskom. Osim što kontrolira X, prethodno Twitter, koji je kupio prošle godine, Musk je izvršni direktor Tesle i SpaceX. Također upravlja Boring Companyom za razvoj podzemnih tunela i startupom Neuralink za moždanu tehnologiju.

Prošlog mjeseca Musk je rekao da će investitori u X (bivši Twitter) posjedovati 25% X.AI-ja.

"Mi smo odvojena tvrtka od X Corpa, ali ćemo blisko surađivati s X-om (Twitter), Teslom i drugim tvrtkama kako bismo napredovali prema našoj misiji", kaže X.AI na svojoj web stranici.

Ljudi koji rade na X.AI uključuju bivše studente DeepMinda, OpenAI-ja, Google Researcha, Microsoft Researcha, Twittera i Tesle. Radili su na projektima uključujući DeepMindov AlphaCode i OpenAI-jeve GPT-3.5 i GPT-4 chatbotove, prema LinkedIn profilima.

Musk je osnovao X.AI u Nevadi u ožujku, prema podnescima.

Tagovi: X.AI, ai, musk, umjetna inteligencija, tesla, spacex
PROČITAJ I OVO
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
POTEZI
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
SAN FRANCISCO - Web div Google najavio je da će u svojim rezultatima pretraživanja prikazivati i odgovore generirane uz pomoć umjetne inteligencije.
Sud naredio Musku da mora opet svjedočiti o preuzimanju Twittera
NAREDBA
Sud naredio Musku da mora opet svjedočiti o preuzimanju Twittera
WASHINGTON - Američki Savezni sud naredio je da Elon Musk mora ponovno svjedočiti pred Komisijom za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) o njegovom preuzimanju Twittera vrijednom 44 milijarde dolara.
Dionice Alibabe tonu zbog razočaravajućih rezultata
POTONUĆE
Dionice Alibabe tonu zbog razočaravajućih rezultata
PEKING - Dionice Alibabe pale su nakon što je neto dobit kineskog diva pala u četvrtom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u ožujku.
Sonyjeva dobit pala, razočarala prodaja Playstationa 5
PAD
Sonyjeva dobit pala, razočarala prodaja Playstationa 5
TOKYO - Sony je u utorak izvijestio o padu godišnje dobiti od 7% u fiskalnoj godini 2023. zbog slabosti u svom odjelu za igre.
Booking.com će morati ispunjavati strože kriterije prema Zakonu o tržišnim uslugama
REGULATIVA
Booking.com će morati ispunjavati strože kriterije prema Zakonu o tržišnim uslugama
BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak označila platformu za iznajmljivanje smještaja Booking.com kao “nadzornika pristupa”, što sa sobom nosi veće obveze sukladno zakonu o digitalnim uslugama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE