GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele

Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 20:03
Autor: SEEbiz
PEKING - Osnivač Alibabe Jack Ma u srijedu je pohvalio reorganizaciju i promjenu tvrtke tijekom burne prošle godine.

Bila je to druga velika javna izjava milijardera zaposlenicima u samo nekoliko mjeseci.

Prošle godine Alibaba je doživio povijesnu reviziju i opsežne promjene u upravljanju u pokušaju da se kineski tehnološki div vrati u rast.

"Tijekom prošle godine, usred vanjskih i unutarnjih sumnji i pritisaka, svjedočio sam rađanju snažnog i hrabrog Alibabinog tima", napisao je Ma u internom dopisu zaposlenicima, čiju je prevedenu verziju imao uvid u CNBC.

Dionice Alibabe uvrštene na američke burze porasle su gotovo 2% više u jutarnjem trgovanju u srijedu.

Ma je gotovo nestao iz javnog života krajem 2020., nakon što su kineski regulatori povukli ručnu s golemog uvrštenja osnivačeve financijske podružnice Ant Group, što je izazvalo slamanje njegovog carstva.

Alibaba, čije poslovanje obuhvaća sve, od e-trgovine do računalstva u oblaku, doživjela je gubitak milijardi dolara iz svoje vrijednosti u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući strožim propisima iz Pekinga i sve većoj konkurenciji od strane rivala poput PDD-a i vlasnik TiKToka ByteDance.

Prošle je godine Alibaba doživio najveću reviziju u svojoj povijesti, koja je tvrtku podijelila u šest poslovnih grupa u pokušaju da svaka jedinica postane agilnija.

To je bilo popraćeno sveobuhvatnim promjenama uprave. Daniel Zhang, dugogodišnji izvršni direktor Alibaba Grupe, neočekivano je dao ostavku, a zatim odstupio s mjesta izvršnog direktora tvrtke u oblaku. Veterani Alibabe Eddie Yongming Wu preuzeo je mjesto izvršnog direktora, dok je Joe Tsai postao predsjednik u rujnu.

Alibaba je od tada odustao od inicijalnih javnih ponuda svog odjela za oblak i Cainiaoa, svoje logističke jedinice.

Ma se ponovno pojavljuje u trenutku kada zaposlenici Alibabe vjerojatno trebaju podizanje morala. Pohvalio je i Tsaija i Wua za njihove "transformacije usmjerene na budućnost".

Osnivač Alibabe također je rekao da Alibaba mora razmisliti kako će e-trgovina izgledati za tri godine, posebno od dolaska umjetne inteligencije.

Tagovi: alibaba, jack ma, zhang, tiktok, bytedance
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE