GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei koristio i američku tehnologiju u kreiranju naprednog čipa

Huawei koristio i američku tehnologiju u kreiranju naprednog čipa
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 08:12
Autor: SEEbiz
PEKING - Huawei Technologies Co. i njegov partner Semiconductor Manufacturing International Corp. oslanjali su se na američku tehnologiju za proizvodnju naprednog čipa u Kini prošle godine, piše Bloomberg pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

SMIC sa sjedištem u Šangaju koristio je opremu kalifornijskih Applied Materials Inc. i Lam Research Corp. za proizvodnju naprednog 7-nanometarskog čipa za Huawei 2023. godine, rekli su ljudi, tražeći da ne budu imenovani jer detalji nisu javni.

Prethodno neobjavljene informacije sugeriraju da Kina još uvijek ne može u potpunosti zamijeniti određene strane komponente i opremu potrebnu za vrhunske proizvode poput poluvodiča. Zemlja je tehnološku samodostatnost postavila kao nacionalni prioritet, a Huaweijevi napori da unaprijedi domaći dizajn i proizvodnju čipova dobili su potporu Pekinga.

Predstavnici SMIC-a, Huaweija i Lama nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Applied Materials i Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine SAD-a, koji je odgovoran za provedbu kontrole izvoza, odbili su komentirati.

Hvaljen u Kini kao veliki korak u proizvodnji autohtonih poluvodiča, prošlogodišnji procesor proizveden od SMIC-a pokretao je Huaweijev Mate 60 Pro i val patriotske kupnje pametnih telefona u toj azijskoj zemlji. Čip je još uvijek generacijama iza vrhunskih komponenti globalnih tvrtki, ali ispred onoga gdje su se SAD nadale da će zaustaviti napredak Kine.

Međutim, strojevi korišteni za njegovu izradu i dalje su imali strane izvore, uključujući tehnologiju nizozemskog proizvođača ASML Holding NV, kao i opremu tvrtke Lam and Applied Materials. Bloomberg News izvijestio je u listopadu da je SMIC koristio opremu iz ASML-a za proboj čipova.

Tagovi: Huawei, čipovi, SMIC, Semiconductor Manufacturing International Corp.
PROČITAJ I OVO
Kineski online trgovac Temu krši propise EU
REGULATIVA
Kineski online trgovac Temu krši propise EU
BRUXELLES - Temu, internetski trgovac s više od 75 milijuna korisnika mjesečno u EU, potrošačima često ne pruža ključne informacije o proizvodima i oni ne znaju je li artikl siguran.
Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju i izgraditi podatkovni centar
INVESTICIJE
Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju i izgraditi podatkovni centar
NEW YORK - Google je u četvrtak priopćio da će uložiti 2 milijarde dolara u Maleziju, a dio sredstava otići će u izgradnju svog prvog podatkovnog centra i regije u oblaku u zemlji, kako raste potražnja za AI i uslugama u oblaku.
Lenovo se otvara saudijskim investitorima
POTEZI
Lenovo se otvara saudijskim investitorima
RIJAD - Lenovo Group Ltd. planira prodati konvertibilne obveznice bez kupona u vrijednosti od 2 milijarde dolara državnom imovinskom fondu Saudijske Arabije, u sklopu šireg strateškog ugovora s kraljevinom željnom tehnološkog napretka.
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
ČIPOVI
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
HONG KONG - Kina osniva najveći državni investicijski fond za poluvodiče vrijedan 47,5 milijardi dolara, a s ulaganjima šest najvećih državnih banaka u zemlji, fond naglašava nastojanje kineskog čelnika Xi Jinpinga da ojača poziciju Kine kao tehnološke velesile, piše CNN.
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
PREGOVORI
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
RIM - Amazonova računalna jedinica AWS pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje svog poslovanja s podatkovnim centrima u zemlji kao dio napora tehnološkog diva da poveća svoju ponudu oblaka u Europi, rekle su četiri osobe upoznate s tim pitanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE