GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva o razvoju AI-a: To bi moglo slomiti društvenu strukturu .

Georgieva o razvoju AI-a: To bi moglo slomiti društvenu strukturu  .
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 08:06
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Revolucija umjetne inteligencije mogla bi izvršiti pritisak na vlade da uvedu nove mreže socijalne sigurnosti kako bi zaštitili ljude koji izgube posao, ali se ne mogu unaprijediti, upozorava čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

"Ako nemamo promišljenu raspodjelu dobrobiti [AI] i nejednakost dramatično raste, to može slomiti društvenu strukturu na način koji će biti vrlo nezdrav za svijet", izjavila je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva za Yahoo Finance Live. . "Socijalne sigurnosne mreže u svijetu umjetne inteligencije najvažnije su."

Komentari Georgieve dolaze usred objave opsežne studije MMF-a o globalnom gospodarskom učinku širenja umjetne inteligencije u nedjelju. Nalazi se poklapaju sa Svjetskim ekonomskim forumom 2024. u Davosu u Švicarskoj, gdje će umjetna inteligencija biti vruća tema među tehnološkim sudionicima visokog profila kao što su suosnivač Microsofta (MSFT) Bill Gates, Sam Altman iz OpenAI-ja i CEO Salesforcea (CRM) Marc Benioff.

Te mreže socijalne sigurnosti mogle bi trebati pozamašnu količinu sredstava, ako su nalazi MMF-a ikakvi pokazatelji.

Prema MMF-u, oko 40% globalnih zaposlenih izloženo je umjetnoj inteligenciji. U naprednim gospodarstvima otprilike 60% radnih mjesta izloženo je umjetnoj inteligenciji zbog prevalencije poslova usmjerenih na "kognitivne zadatke". Ukupna izloženost je 40% na tržištima u razvoju i 26% u zemljama s niskim dohotkom, kaže MMF.

Iako bi mnoga tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju mogla doživjeti manje trenutne poremećaje povezane s umjetnom inteligencijom, MMF obrazlaže da su također spremni kapitalizirati prednosti umjetne inteligencije. To bi moglo "pogoršati" "digitalni jaz" i "razliku u prihodima među zemljama", zaključuje studija.

Georgieva smatra da bi starije osobe mogle osjetiti ogroman učinak širokog usvajanja umjetne inteligencije i da će im trebati mreža socijalne sigurnosti.

"Morate biti u mogućnosti podržati one koji padnu s litice jer su njihovi poslovi izbrisani. Također gledamo tko je najprilagodljiviji. Očito je da su mlađe generacije, u nekim područjima žene prilagodljivije, ali u drugima manje. A starijoj generaciji možda će trebati više podrške da uhvati korak u ovom novom svijetu", dodaje Georgieva.

Tagovi: georgieva, mmf, ai, umjetna inteligencija, društvo
PROČITAJ I OVO
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
NOVITETI
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
OSIJEK – Hrvatski jednorog i globalna cloud komunikacijska platforma, Infobip, svečano je predstavila novootvoreni ured u Osijeku, na adresi Vukovarska 31.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE